Ga naar de inhoud
'Watercatastrofe in Afrika'

Unicef: miljoenen kinderen in gevaar door vervuild drinkwater

Kinderen in Burkina Faso krijgen water van een Unicef-medewerker. Beeld © ANP / Panos Pictures

Volgens Unicef sterven iedere dag wereldwijd meer dan duizend kinderen jonger dan vijf jaar aan ziekten die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne. In tien Afrikaanse landen lopen volgens Unicef in totaal 190 miljoen kinderen gevaar, als gevolg van slecht drinkwater en een gebrek aan hygiënemogelijkheden en sanitaire infrastructuur.

Veel Afrikaanse landen lijden onder politieke instabiliteit en gewapende conflicten, wat de toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen bemoeilijkt voor jonge kinderen. 

Uit het onderzoek van Unicef blijkt dat de situatie het meest schrijnend is in de landen Benin, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Ivoorkust, Guinee, Mali, Niger, Nigeria en Somalië. 

'Watercatastrofe in Afrika'

Deze landen zijn gelegen in het westen en in het centrum van Afrika, maar ook elders in Afrika zijn de problemen groot. Sanjay Wijesekera van Unicef zegt hierover: 

"Afrika wordt geconfronteerd met een watercatastrofe. In de hele wereld nemen klimaat- en watergerelateerde rampen toe. Maar nergens zijn de risico's voor kinderen zo groot. Verwoestende stormen, overstromingen en historische droogteperioden vernietigen nu al allerlei voorzieningen en huizen."

Unicef:
Lees ook:
Unicef: wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen kinderen op de vlucht

"Ze vervuilen waterbronnen, leiden tot hongercrises en verspreiden ziekten. Maar hoe moeilijk de huidige omstandigheden ook reeds zijn, zonder dringende maatregelen kan de toekomst er nog veel somberder uitzien."

Woensdag is het Wereldwaterdag. Ook gaat op die dag een VN-waterconferentie in New York van start. Volgens de Verenigde Naties hebben maar liefst twee miljard mensen wereldwijd niet altijd toegang tot schoon drinkwater.

Met
Lees ook:
Met deze tips bespaar je liters aan drinkwater!