Ga naar de inhoud
Apparatuur uit ruimtestation ISS

'Mysterieus' licht aan de hemel in Californië blijkt ruimtepuin

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Science Photo Library

Inwoners van de Amerikaanse stad Sacramento, in Californië, werden afgelopen vrijdagavond verrast door heldere lichtstrepen die voorbijvlogen aan de hemel. Op sociale media werd veel gedeeld en gepraat over de lichten. Zo werd gespeculeerd dat het UFO's, Transformers of aliens konden zijn.

Maar nu blijkt dat er slechts sprake was van brokken communicatieapparatuur die door de atmosfeer vlogen.

Puin uit 2020

Jonathan McDowell, een astrofysicus bij het Smithsonian en Harvard Center for Astrophysics, vertelt aan The New York Times dat het puin zich met een snelheid van ruim 27 duizend kilometer per uur verplaatste. 

Dit puin werd al in 2020 overboord gegooid uit het internationale ruimtestation ISS. 

'Resten
Lees ook:
'Resten Chinese raket op ongecontroleerde wijze terug in dampkring'

De baan van de apparatuur was de afgelopen jaren gekrompen tot hij laag genoeg was om uit elkaar te vallen en te verbranden.

"Wat je ziet, zijn eigenlijk hele kleine objecten die veel energie vrijgeven, heel hoog, extreem snel reizend", zei de astrofysicus.

Onvoorspelbaar waar apparatuur landt

De apparatuur kwam ongecontroleerd naar beneden, wat betekent dat experts niet kunnen voorspellen waar de objecten precies zullen landen, schrijft de Amerikaanse krant.

McDowell zei dat stukken waarschijnlijk ergens rond Yosemite National Park zijn geland. 

Bekijk ook: NASA beschiet ruimtepuin om de aarde te beschermen

01:27
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie probeert de baan van een asteroïde te veranderen. De sonde moet inslaan op het ruimtepuin. De NASA onderzoekt of de aarde in de toekomst op die manier kan worden beschermd tegen de inslag van een asteroïd