Ga naar de inhoud
Eerste keer in oorlogsgebied

Waarom Poetin Marioepol bezoekt: 'Laten zien dat hij de baas is'

Russische staatsmedia tonen een ontmoeting van Poetin met inwoners van Marioepol. Beeld © AP

Afgelopen nacht bezocht de Russische president Poetin de zwaarbevochten stad Marioepol, dat sinds vorig jaar in Russische handen is. Het is de eerste keer dat hij zó dicht bij het front komt.

Het is een bijzonder moment voor Poetin, ziet defensie-deskundige Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "Na een jaar is dit de eerste keer dat Poetin in oorlogsgebied komt. Maar hij zat nog wel honderd kilometer achter het front, dus hij was veilig."

Op beelden van de Russische staatstelevisie is te zien dat Poetin door Marioepol rijdt. De stad viel vorig jaar na een strijd van twee maanden in Russische handen, en is voor een groot deel verwoest. De president zit zelf achter het stuur.

"Met dit bezoek wil Poetin zichzelf laten zien als leider die de 'speciale militaire operatie' goed onder controle heeft", ziet Bolder. "Het is allemaal propaganda."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe beelden: straten Marioepol zijn geïmproviseerde begraafplaats

Poetin bezoekt een nieuw wooncomplex en een concertgebouw. Zoals in de onderstaande video te zien is, staat een groepje mensen de president op te wachten bij het wooncomplex. "Dankuwel voor de overwinning", zegt één van hen.

In beeld: eerste bezoek Poetin aan Marioepol

00:51

"Een stukje van de hemel", zo beschrijft een vrouw in de video het wooncomplex. "We hadden niet gedacht dat we dit binnen een jaar al zouden krijgen."

Wederopbouw

"Bij zijn bezoek aan Marioepol legt Poetin de nadruk op wederopbouw", ziet Chris Colijn, Oost-Europa-deskundige van RTL Nieuws. "In Rusland weet men dat er om Marioepol hard is gevochten, en dat er veel verwoesting is. Maar volgens de Russische overheid is die verwoesting allemaal de schuld van Oekraïne, en is Rusland de grote redder."

Russen
Lees ook:
Russen wissen alles wat Oekraïens is in Marioepol, satelliet toont 10.000 graven

"Wie deze mensen precies zijn, is niet te controleren", zegt Colijn. "Het zijn geen willekeurige inwoners van Marioepol. Ze zijn op voorhand geselecteerd. Bij publieke optredens schijnt Poetin ook met acteurs te werken die zich voordoen als gewone burgers."

Ook Patrick Bolder ziet dat de beelden vooral zijn bedoeld om Russische burgers tevreden te houden. "Om te laten zien dat Poetin niet alleen maar in de bunker zit en de veiligheid opzoekt."

Marioepol is bij uitstek een goede plek om dat te laten zien, omdat het voor Rusland een van de belangrijkste overwinningen is tot nu toe. De stad staat symbool voor de verwoesting in de oorlog en het uithoudingsvermogen van Oekraïense soldaten, die vanuit de Azovstal-fabriek wekenlang strijd voerden tegen een Russische belegering.

Overgebleven
Zie ook:
Overgebleven strijders in Azovstal-fabriek te zien op aangrijpende beelden

Afgekeken van Zelensky

Dat Poetin ineens in Marioepol was, doet denken aan de bliksembezoeken die Zelensky de afgelopen maanden bracht aan plaatsen als Bachmoet en de heroverde stad Cherson.

"Het is een manier om te laten zien: ik ben hier de baas", zegt Colijn. "Zelensky kreeg in eigen land veel lof voor zijn bezoeken aan het front, en ik denk dat Poetin het een beetje heeft afgekeken."