Ga naar de inhoud
Verwoeste stad

Russische staatsmedia: Poetin bezoekt bezet gebied Oekraïne

Het Kremlin verspreidde beelden van het bezoek.

De Russische president Vladimir Poetin zou afgelopen nacht een bezoek gebracht aan de bezette Oekraïense stad Marioepol. Dat melden Russische media, die op de hand zijn van het Kremlim. Of hij er echt is geweest, is moeilijk te verifiëren. De staatstelevisie heeft wel een video vrijgegeven waarop hij te zien zou zijn in een nieuwe wijk in de stad.

Volgens staatspersbureau TASS vloog Poetin met een helikopter naar de stad Marioepol en reed hij vervolgens met de auto naar verschillende districten in de stad, waar hij met inwoners zou hebben gesproken.

Het Kremlin heeft een video verspreid waarin Poetin te zien zou zijn in de Nevsky-buurt, een nieuwe door het Russische leger gebouwde woonwijk. Of de video echt is, is moeilijk te verifiëren. Hij praat op deze beelden met de bewoners van de stad:

De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. De Russen kregen de stad in mei in handen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofde afgelopen donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.

In deze reportage van eind vorig jaar zie je de kapotgeschoten stad Marioepol:

Bijna alleen in een kapotgeschoten stad: achterblijvers Marioepol wanhopig

01:38
Bijna alleen in een kapotgeschoten stad: achterblijvers Marioepol wanhopig

Gisteren zou Poetin de Krim hebben bezocht. Maar er zijn twijfels of het bezoek echt heeft plaatsgevonden. De beelden en foto's van het bezoek zijn mogelijk nep.

Het was dit weekend precies negen jaar geleden dat Rusland het schiereiland in het zuiden van Oekraïne annexeerde.