Ga naar de inhoud
'Verpatste staatsgeschenken'

Hoorzitting over corruptie oud-premier Pakistan afgeblazen, arrestatie blijft uit

De Indiase oud-premier Imran Khan. Beeld © ANP

Hij was al op weg naar de rechtbank, de Pakistaanse oud-premier Imran Khan, maar wegens grote onrust werd de hoorzitting waar hij zou moeten verschijnen op het allerlaatste moment afgeblazen. Volgens het OM zou Khan staatsgeschenken hebben doorverkocht, zoals Rolex-horloges. Khan, die verwachtte dat hij bij de zitting zou worden gearresteerd, zegt dat hij onschuldig is.

Het Pakistaanse Openbaar Ministerie beschuldigt Khan van corruptie. Er lopen liefst 96 zaken tegen de 70-jarige ex-premier. Zo zou hij geschenken van buitenlandse staatshoofden en bedrijven hebben verpatst tijdens zijn premierschap van 2018 tot 2022. Het gaat niet alleen om dure horloges, maar ook om onder meer luxe parfums en sieraden.

De oud-premier zegt dat zijn politieke tegenstanders hem willen uitschakelen, zodat hij in oktober niet mee kan doen aan de verkiezingen. Maar de regering zegt dat de aanklachten tegen hem niets met politiek te maken hebben.

Geloof in de rechtsstaat

Vanochtend vertrok Khan naar de rechtbank in de hoofdstad Islamabad, omdat hij ‘gelooft in de rechtstaat’, schrijft hij op Twitter. Op weg naar de rechtbank maakt hij ook een video waarin hij vertelt dat hij vreest te worden gearresteerd. Daarom heeft hij een comité gevormd dat zijn centrumpartij PTI moet leiden als hij achter de tralies belandt. 

Duizenden aanhangers gingen vandaag de straat op om hun steun te betuigen aan de ex-premier. Khan is razend populair vanwege zijn prestaties in het cricket, de grootste sport in Pakistan. Zo won hij in 1992 als aanvoerder van het nationale team de wereldtitel. 

De Pakistaanse journalist Mughees Ali bevindt zich vandaag op straat tussen de duizenden aanhangers en deelt video’s op Twitter. Maar makkelijk gaat dat niet: de regering heeft vandaag internet afgesloten en verbiedt media live verslag te doen. Ook mogen media de rechtbank niet in

Die maatregelen maken de steun van de aanhangers er niet minder op. Volgens de journalist gelooft Khans aanhang dat hij onschuldig is. "Ze vinden dat hij gediscrimineerd wordt en denken dat het Pakistaanse establishment erachter zit."

Een stoet aanhangers volgde Khans auto tot aan de rechtbank in Islamabad. Zo probeerden ze de arrestatie van Khan, nog voorafgaand aan de rechtszitting, te voorkomen. In de hoofdstad raakten ze slaags met de politie, die zo'n 

Al een jaar komen massa’s aanhangers naar de rally’s die Khan houdt. Die bijeenkomsten lopen vaak uit op geweld. Zo werd hij eind vorig jaar in zijn been geschoten.

Poort platgereden

Nadat Khan vanochtend naar de rechtbank was vertrokken, bestormde de politie zijn huis in Lahore. Met een graafmachine werd de poort platgereden. Khan liet op Twitter weten dat zijn vrouw op dat moment nog binnen was en zei teleurgesteld te zijn over de politieactie.

De Pakistanen denken dat sprake is van wraak, legt journalist Mughees Ali uit. "Tijdens Khans bewind werd de deur van de kamer van oppositieleider Maryam Nawaz opengebroken." Die oppositieleider is de neef van de huidige premier Shehbaz Sharif.

Sharif spreekt vandaag op Twitter duidelijke taal en laat weten dat de 'capriolen van de afgelopen dagen' Khans 'fascistische en militante neigingen hebben blootgelegd'. Ook beschuldigt hij zijn voorganger ervan mensen als schild te gebruiken. 

Container meegenomen

Online gaan video's rond waarop te zien is dat politieagenten Khans medewerkers in elkaar slaan. "Ze hebben alle kamers doorzocht en claimen benzinebommen, wapens en alcohol te hebben gevonden, maar dat is ongegrond", stelt Mughees Ali.

Eén ding is wel zeker: "De politie heeft een container van de oud-premier meegenomen." En die container heeft een belangrijke waarde voor Khan. "Hij gebruikt hem voor politieke bijeenkomsten en had hem klaargemaakt voor zijn campagnebijeenkomsten voorafgaand aan de verkiezingen."

Ook bij Khans huis hebben honderden aanhangers zich vandaag verzet tegen de politie. Die gebruikte van traangas en arresteerde tientallen mensen. 

Mislukte arrestaties

Khan had zich wekenlang schuilgehouden in zijn huis, de afgelopen dagen omringd door honderden aanhangers die de politie wilden tegenhouden. Dinsdag en woensdag werd vergeefs geprobeerd de oud-premier te arresteren. Daarbij raakten zowel aanhangers als politieagenten gewond. Ook in andere steden protesteerden aanhangers van Khan en vielen er gewonden.