Ga naar de inhoud
Na zware verliezen

Wagner Groep wil 30.000 nieuwe huurlingen rekruteren voor half mei

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Beeld © AFP

Het Russische huurlingenleger Wagner wil op grote schaal nieuwe leden rekruteren. Half mei wil de groep 30.000 nieuwe huurlingen hebben geworven, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin op de berichtendienst Telegram.

In de afgelopen week zou Wagner in 42 Russische steden rekruteringscentra hebben geopend, waar volgens Prigozjin gemiddeld 500 tot 800 mensen per dag worden geworven. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Dit
Lees ook:
Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst

De Wagner Groep heeft zware verliezen geleden in de oorlog in Oekraïne. Vooral bij de maandenlange slag om de stad Bachmoet, die nog bezig is. In januari kwam de VS met schattingen dat 50.000 huurlingen voor Wagner actief waren in Oekraïne, van wie er 40.000 uit Russische gevangenissen zijn gerekruteerd.

Oekraïense functionarissen beweren dat zo'n 30.000 huurlingen zijn gedeserteerd, gedood of verwond. Ook deze cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Boos op legertop

Prigozjin voert al maanden een actieve pr-campagne om de rol van de Wagner Groep in het Russische offensief onder de aandacht te brengen, waarbij hij geregeld heeft geklaagd dat de militaire top zijn huurlingenleger niet voldoende steunt. Ook heeft hij geklaagd over het gebrek aan munitie dat hij ontvangt van het Russische leger.

In deze video leggen we uit wie de huurlingen van Wagner zijn: 

Als kanonnenvoer geronseld: de ex-gevangenen uit de Russische Wagnergroep

02:48
Vorig jaar werden 50.000 Russische gevangenen geronseld om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne. Correspondent Olaf Koens vertelt over hun lot.