Ga naar de inhoud
In weer en wind

Nederlanders winnen een van de zwaarste zeilraces ter wereld: 'Gigantisch avontuur'

Frans en Ysbrand op de boot Sec Hayai tijdens de Globe 40. Frans links

Frans Budel heeft de droom van zijn overleden vader waargemaakt en met zijn maat Ysbrand Endt de wereld rondgezeild in de Globe 40, een van de zwaarste zeilwedstrijden ooit. Dat ze de race zelfs zouden winnen, hadden ze niet durven dromen. "Mijn vader zou trots zijn geweest."

Vanuit zijn boot Sec Hayai spreekt Frans (52) met RTL Nieuws vlak voordat hij arriveert op het eindpunt van de race, Lorient in Frankrijk. "We varen nu in de golf van Biskaje tussen Spanje en Frankrijk. We hebben nog 65 mijl, oftewel 110 kilometer te gaan."

Frans en Ysbrand begonnen al met de voorbereidingen voor deze race in 2019. Ze deden mee aan een aantal zware races in Frankrijk en Engeland. "Daar is het vaak heel slecht weer en hebben we ervaring kunnen opdoen met het varen onder zware weersomstandigheden", zegt Ysbrand. "Het is ook vanzelfsprekend dat je met storm te maken krijgt."

Globe 40 

  • Een van de drie zwaarste zeilraces rond de wereld.
  • Twee schippers leggen per boot ruim 30.000 zeemijl af in negen maanden tijd verdeeld over 8 etappes. 
  • Van luxe is geen sprake in de race. Deelnemers moeten zich in zware omstandigheden weten te redden. 
  • De race begint bij de Marokkaanse stad Tanger en eindigt in Lorient in Frankrijk.

Gevaren

"Varen rond de wereld is niet zonder gevaren. Je bevindt je op een grote uitgestrekte oceaan waar hulp niet direct beschikbaar is", vertelt Ysbrand.

Tijdens de race voeren Frans en Ysbrand in drie hevige stormen. In een van de stormen waren de golven tussen 6 en 8 meter hoog. Ze pasten de route niet aan want ze wilden geen tijd verliezen. Spannend was het wel. "Je kan je geen enkele vergissing veroorloven, want dat kan je je leven kosten."

Frans zeilt al 45 jaar. Hij en zijn vader begonnen samen met zeilen toen hij zeven was. Samen hebben zij de passie voor zeilen ontwikkeld. "Mijn ouders zijn gescheiden op mijn negende. Daarna gingen we met mijn vader vaak op zeilvakantie." 

Nadat ze ervaring met zeilen hadden opgedaan, begonnen ze mee te doen aan zeilraces. Eerst op het IJsselmeer, daarna grotere races in Denemarken en Noorwegen. "Zo werd mijn passie voor zeilen groter. Als ik wat doe, dan doe ik het goed en dan ga ik er volledig voor."

Voor Frans zijn de laatste mijlen die hij nog moet varen de afstand om zijn droom waar te maken. "Mijn vader droomde er ook van om de wereld rond te zeilen. Hij heeft twee pogingen gewaagd, in 2009 en 2011. Maar door pech is het hem niet gelukt. Mij nu wel!"  

Hij heeft de boot van zijn vader gekocht. Na drie jaar voorbereidingen van Frans, Ysbrand en hulptroepen, waaronder het volledig opknappen van de boot, begon hij afgelopen juni aan zijn avontuur in de Globe 40. "Ik denk dat mijn vader heel trots zou zijn geweest dat ik zijn droom heb nageleefd. Helaas kan hij het niet meer meemaken, want hij is afgelopen november plotseling overleden."

Gigantisch avontuur

"Het bijzondere aan zeilen is dat je ontsnapt uit het alledaagse leven", zegt Frans. "We hadden altijd veel plezier, ook toen het stormde. We genoten van de kleinste dingen." Zelfs honderden liters water in de boot door een botsing met een drijvend object en gescheurde zeilen kon de chemie tussen Frans en Ysbrand niet verstoren.

Het missen van de familie is misschien nog wel het lastigste aan zo'n lange trip, vertelt Ysbrand vanuit de boot. "Ik kijk uit naar het moment dat ik hen zie en kan omhelzen." 

De twee zeilers zijn inmiddels als winnaars van de race gefinisht en herenigd met hun familie. Ze zijn trots en tevreden over hun prestatie. "Het was een gigantisch avontuur. Dit doen heel weinig mensen ons na."

Constant
Lees ook
Constant keihard met jezelf in gevecht: avonturier Mark Slats wil de wereld een stukje beter maken