Ga naar de inhoud
Vernoemd naar moeder

Zo gaat het nu met de 'wonderbaby' die aardbeving door navelstreng wist te overleven

Afraa, in de armen van haar oom. Beeld © AFP

Het was wereldnieuws: een pasgeboren baby werd na de aardbeving in Syrië levend onder het puin vandaan gehaald. Ze wist te overleven omdat ze nog aan de navelstreng van haar overleden moeder vastzat. Haar oom vertelt nu hoe het met haar gaat.

Want haar vader, moeder en vier broers en zussen, kunnen dat niet meer. Zij kwamen, net als meer dan 50.000 mensen in Syrië en Turkije, om bij de aardbevingen begin vorige maand.

Journalisten van de internationale nieuwszender Al Jazeera gingen op zoek naar Afraa - vernoemd naar haar overleden moeder - en ontmoetten haar bij haar nieuwe familie in een tentenkamp voor aardbevingsslachtoffers.

Dodental
Lees ook:
Dodental aardbevingen Turkije opgelopen tot bijna 50.000

Daar vertelt Khalil Shami Al-Suwadi, de 34-jarige oom van Afraa, over de verschrikkingen die zijn familie zijn overkomen. Zijn eigen woning werd niet getroffen door de beving, maar die van Afraa's ouders wel. Toen hij dat zag, midden in de nacht, is hij gaan zoeken naar overlevenden.

Met een mes navelstreng doorgesneden

Na uren kwam er op een gegeven moment iemand naar Al-Suwadi toe, vertelt hij aan Al Jazeera. Er stak een deel van een vrouwelijk lichaam onder het puin uit. Het was de moeder van baby Afraa, zag Al-Suwadi al snel. Op datzelfde moment hoorde hij het geluid van een net geboren baby. Hij wist, samen met reddingswerkers, de baby te bevrijden.

Met een mes sneden ze de navelstreng door en Al-Suwadi bracht Afraa naar een militair ziekenhuis.

"Daar vertelden ze mij dat het gewoon goed ging met Afraa, maar ik vertrouwde het niet. Daarom ben ik naar een ander ziekenhuis in de Syrische stad Afrin gegaan waar een dokter dagenlang voor haar gezorgd heeft." Afraa bleek drie ribben te hebben gebroken en had veel stof in haar longen. 

Het meisje knapte op en mocht uiteindelijk het ziekenhuis verlaten. Ze maakt het nu 'naar omstandigheden goed'. Afraa staat nog wel onder controle bij de arts, waardoor ze regelmatig in het ziekenhuis wordt onderzocht.

Na een DNA-test en veel papierwerk kon ze uiteindelijk officieel geadopteerd worden door haar oom en tante.

'Ze is mijn eigen bloed'

De vrouw van Al-Suwadi, Hala, geeft Afraa nu borstvoeding, want toevalligerwijs beviel Hala twee dagen na de beving van het nichtje van Afraa. "Ik voed ze nu samen op. Ik zou Afraa nooit hebben opgegeven, ze is mijn nichtje, mijn eigen bloed. Veel mensen wilden haar adopteren, nadat ze wereldnieuws was geworden, maar dat zouden wij nooit hebben toegestaan. We zullen ons hele leven voor haar zorgen, zoals we voor onze eigen kinderen zorgen."

Al-Suwadi beaamt: "Ik hield van mijn neef en zijn familie. Ik zal voor zijn dochter zorgen alsof het mijn eigen dochter is."

Bekijk ook: In puin geboren baby geadopteerd: 'Vernoemd naar omgekomen moeder'

00:58
Ze was het kleinste wonder van de aardbeving. De baby die werd geboren onder het puin, in de Syrische stad Jandaris. Ze zat met de navelstreng nog vast aan haar dode moeder. Nu is ze officieel geadopteerd door haar oom en tante.