Ga naar de inhoud
Andere landen terughoudend

Slowakije stuurt als tweede land straaljagers naar Oekraïne

Twee MiG-29 straaljagers die eind vorig jaar deelnamen aan een oefening vlak bij de luchtmachtbasis in Lask, Polen. Beeld © AFP/Radoslaw Jozwiak

Na Polen heeft nu ook de Slowaakse regering ingestemd met het sturen van straaljagers naar Oekraïne. Het is daarmee het tweede land dat een zending MiG-29-gevechtsvliegtuigen levert voor de strijd tegen Rusland.

Straaljagers van het type MiG-29 zijn oudere toestellen die in de Sovjet-Unie zijn ontwikkeld en die Oekraïne relatief snel kan inzetten. Het gaat volgens premier Eduard Heger om dertien exemplaren die sinds augustus niet meer worden gebruikt vanwege het aflopen van een onderhoudsovereenkomst met Rusland. Een deel is nu niet operationeel.  

Andere landen zijn terughoudender

De aankondiging van Slowakije komt een dag nadat Polen had bekendgemaakt vier MiG-29's naar Oekraïne te sturen. Polen is al sinds het uitbreken van de oorlog een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne. Polen is ervan overtuigd dat Oekraïne de oorlog kan winnen als er snel zware wapens worden geleverd door westerse bondgenoten.

Die bondgenoten willen overigens nog niet zover gaan. Verschillende landen beloofden wel tanks richting Oekraïne te sturen, maar de levering daarvan komt moeizaam op gang, schreef The New York Times eind februari. Veel landen blijken onderdelen te missen of willen eerst zelf vervangende tanks kopen. 

In onderstaande video is te zien welke tanks Oekraïne moeten helpen in de oorlog tegen Rusland: 

Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland.

President Zelensky vroeg begin dit jaar al om westerse gevechtsvliegtuigen. "Het is een droom. En het is een taak", zei Zelensky in een videoboodschap. In het begin van de video bedankte hij Duitsland en de Verenigde Staten voor de toegezegde tanks. Maar, benadrukte de president daarna, Oekraïne heeft meer nodig om de oorlog tegen Rusland te winnen. 

Tien keer zoveel straaljagers

Rusland heeft tien keer zoveel straaljagers als Oekraïne, zei voormalig F-16-piloot en hoogleraar krijgswetenschappen Frans Osinga eerder tegen RTL Nieuws. En de Oekraïners hebben niet alleen minder straaljagers; ze zijn ook slechter en kunnen daardoor niet opboksen tegen die van de Russen.  "Westerse straaljagers zijn nodig om het speelveld met de Russen gelijk te trekken."

Polen
Lees ook:
Polen stuurt als eerste land straaljagers naar Oekraïne