Ga naar de inhoud
Raast opnieuw door Malawi

Verwoestende cycloon Freddy eist meer dan 400 levens

Soldaten en reddingswerkers halen lichamen uit de modder en puin. Beeld © Amos Gumulira / AFP

De tropische cycloon Freddy heeft in Malawi en Mozambique meer dan 400 mensen het leven gekost. De langstdurende cycloon ooit gemeten laat een spoor van verwoesting achter, en is nog altijd niet voorbij.

"Ik zag veel water en mensen die werden weggespoeld", zegt Lukia Akimu, een 35-jarige inwoner van zuid-Malawi, tegen persbureau Reuters. Vlak nadat ze dat zag, raakte ze buiten bewustzijn. Akimu werd wakker in een ziekenhuis, in verband gewikkeld en met een nekbrace.

De overheid van Malawi waarschuwt dat zware regenval de komende tijd nog voor meer overstromingen, aardverschuivingen en instortingen kan zorgen. Het is de tweede keer dat Freddy over Malawi raast: eind februari kwam de cycloon ook al over het land.

Cycloon
Lees ook:
Cycloon Freddy breekt records: raast al 34 dagen rond

In Mozambique zijn sommige dorpen helemaal afgesloten van de buitenwereld. Door overstromingen en aardverschuivingen zijn sommige wegen onbegaanbaar, en komen reddingsoperaties moeilijk van de grond.

Langstdurende cycloon

Opvallend aan de tropische cycloon Freddy is dat de storm al 35 dagen bezig is. In die tijd heeft het meer dan 8.000 kilometer afgelegd, zowel over land als over de Indische Oceaan. 

Metereoloog Leander de Wit van Buienradar vertelde eerder deze week aan RTL Nieuws hoe bijzonder dat is: "Het gebeurt bijna nooit dat een cycloon de hele Indische oceaan van oost naar west oversteekt", zegt De Wit. "Freddy is maar één van de vier cyclonen die dat ooit heeft gedaan sinds we ze kunnen registreren." 

Hoewel het lastig is om te zeggen of cycloon Freddy een direct gevolg is van klimaatverandering, vertelt de Wit dat de opwarming van de aarde wel gevolgen heeft voor de werking cyclonen. "Warm zeewater heeft effect op dit soort cyclonen, en door klimaatverandering is het zeewater gewoon warmer. Cyclonen zijn intenser en sterker door het warmere water en hebben daardoor dus een grotere impact."