Voor het eerst stuurt een land straaljagers naar Oekraïne om te helpen in de strijd tegen de Russen. Er gaan vier 'gevechtsklare toestellen' uit Polen die kant op. Dat heeft de Poolse regering bekendgemaakt.
"Binnen een paar dagen sturen we vier gevechtsklare toestellen naar Oekraïne", zo zei de Poolse president Andrzej Duda vandaag op een persconferentie.
Het gaat om straaljagers van het type MiG-29, dat zijn oudere toestellen die in de Sovjet-Unie zijn ontwikkeld en die Oekraïne relatief snel kan inzetten.
President Zelensky vroeg om westerse gevechtsvliegtuigen. "Het is een droom. En het is een taak", zei president Zelensky begin dit jaar in een videoboodschap. Volgens voormalig F-16-piloot en hoogleraar krijgswetenschappen Frans Osinga heeft Rusland tien keer zo veel straaljagers als Oekraïne, zo zei Osinga eerder tegen RTL Nieuws. Rusland heeft al een jaar lang moeite met de strijd in de lucht en moet het op het slagveld vooral hebben van artillerie en grote aantallen soldaten.
Langzaam
Polen is al sinds het uitbreken van de oorlog één van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne. Polen ziet Rusland als een groot gevaar voor heel Europa, dat sentiment is er al heel lang. En in Polen is men ervan overtuigd dat Oekraïne de oorlog kan winnen, mits het snel zware wapens krijgt van westerse bondgenoten. Maar de rest van Kyivs westerse bondgenoten wil nog niet zo ver gaan in de wapenleveringen. Wel zijn er beloftes gedaan door verschillende landen tanks richting Oekraïne te sturen. Maar begin deze maand schreef The New York Times dat die beloofde levering maar erg moeizaam op gang komt. Veel landen blijken onderdelen te missen of willen eerst zelf vervangende tanks kopen.
In onderstaande video is te zien welke tanks Oekraïne moeten helpen in de oorlog tegen Rusland:
Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland
Polen, daarentegen, leverde in februari, precies een jaar na de Russische inval, al de eerste vier Leopard 2-tanks. Oekraïense militairen werden toen al enige tijd in Europa getraind in het gebruik van die tanks.
Wat betreft munitie zijn Europese landen vrijgeviger. De munitievoorraad van Oekraïne slinkt snel door de uitputtingsslag aan het front, en daarom springen de EU-landen gezamenlijk in de bres om te voorkomen dat het leger daar zonder kogels en granaten komt te zitten. Ook Nederland draagt bij uit eigen voorraad.
2 miljard
In totaal wordt 2 miljard euro uitgetrokken voor het aanvullen van de munitievoorraden van Oekraïne. Dat blijkt uit documenten die de politieke nieuwssite Politico eerder deze week in handen kreeg.
Van dat geld wordt 1 miljard euro gebruikt voor het (deels) terugbetalen van landen die hun eigen munitie doneren, en 1 miljard euro voor de gezamenlijke inkoop van nieuwe munitie. EU-buitenlandchef Josep Borrell wil hiervoor geld uit het budget van de Europese Vredesfaciliteit halen, een speciaal potje van EU-landen opgezet om conflicten te voorkomen, aan vrede te bouwen en de internationale veiligheid te versterken.

Hoe zit het met de F-16's van Nederland?
Stel je stuurt als land modernere straaljagers, zoals de F-16s die landen zoals Nederland hebben, dan moet je piloten ook trainen, legt Chris Colijn uit, buitenlandredacteur bij RTL Nieuws. "Om een F-16 goed te besturen, moeten soldaten tenminste een spoedcursus van zo'n zes maanden doorlopen, zelfs als de piloten ervaren zijn."
F16's zijn heel geavanceerd. "Daarmee voeg je iets nieuws toe aan de strijd en maak je het Rusland moeilijker. Ze worden vooralsnog niet geleverd, maar dat kan nog gaan gebeuren."