Ga naar de inhoud
Zweepslagen en elektrische schokken

Amnesty: Iran martelt kinderen die meedoen aan protesten

Protesten in Iran Beeld © AP

Kinderen die in Iran zijn opgepakt tijdens protesten tegen de regering  worden gemarteld door Iraanse veiligheidsdiensten. Dat meldt Amnesty International.

Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de kinderen geslagen, krijgen ze zweepslagen en elektrische schokken en worden ze seksueel misbruikt. Het gaat om zowel jongens als meisjes en het jongste slachtoffer was twaalf jaar oud.

Naakt tegen de muur

Amnesty baseert zich onder meer op verklaringen van kinderen, ouders en advocaten. Ook heeft de organisatie gesproken met volwassen oud-gevangenen die vertelden dat kinderen aan dezelfde folteringen werden blootgesteld als zij.  

Zo vertelde een oud-gedetineerde dat in de gevangenis waar hij zat jongens naakt tegen een muur werden gezet, waarna bewakers hun geslachtsdelen bewerkten met tasers.

Zeker
Lees ook
Zeker 94 executies in Iran sinds begin dit jaar, veel martelingen

Gerichte strategie

"Iraanse staatsagenten hebben kinderen weggerukt bij hun familie en hen onderworpen aan onvoorstelbare wreedheden", zegt Diana Eltahawy, Amnesty's directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Het is afschuwelijk dat ambtenaren op zo'n criminele manier hun macht hebben uitgeoefend over kwetsbare en bange kinderen, hen en hun families hevige pijn en angst hebben toegebracht en ernstige fysieke en mentale littekens hebben achtergelaten." 

Volgens Amnesty zijn de martelingen een onderdeel van een gerichte strategie om kinderen en jongeren af te schrikken aan de protesten mee te doen.

Omdat er geen kans is dat de schuldigen in Iran zullen worden vervolgd, roept Amnesty de internationale gemeenschap op dit te doen. Het beginsel van 'universele jurisdictie' maakt dit mogelijk, zegt de organisatie.

Tweede
Lees ook
Tweede Kamer wil dat Europa vuist gaat maken tegen Iran

Mahsa Amini

In Iran zijn al een half jaar protesten, sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september vorig jaar. Zij overleed in een cel nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier zou hebben gedragen.

Volgens de Iraanse autoriteiten zijn meer dan 22.000 mensen gearresteerd voor deelname aan de protesten. Amnesty schat dat daar duizenden kinderen bij zitten. Iran heeft meerdere mensen die betrokken waren bij de demonstraties geëxecuteerd.

Bekijk ook - Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Er is grote onrust onder Iraanse vluchtelingen in ons land. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.