Ga naar de inhoud
Gearresteerd

'Russische spionnen bij Pools militair vliegveld en spoorlijn naar Oekraïne'

Amerikaanse tanks voor een oefening in Litouwen, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

In Polen zijn zes Russische spionnen gearresteerd die sabotageplannen zouden hebben gehad. De spionnen hielden een militair vliegveld in het oosten van Polen en een spoorlijn in de gaten met camera's. Het ging om belangrijke routes voor de bevoorrading van het Oekraïense leger.

Dat melden bronnen binnen de Poolse regering aan de BBC. Het nieuws verscheen eerst bij Poolse media.

Camera's geïnstalleerd 

Het zestal zou camera's hebben geïnstalleerd in de Poolse provincie Subkarpaten, die grenst aan Oekraïne. Veel Amerikaanse en Europese militaire hulp komt via die regio en per trein aan in Oekraïne.

Het vliegveld dat door de Russische spionnen in de gaten zou worden gehouden is van groot belang voor de Amerikanen. President Joe Biden landde er bijvoorbeeld toen hij Kyiv bezocht. De VS hebben er luchtafweergeschut neergezet.

VS:
Lees ook:
VS: botsing drone en gevechtsvliegtuig onbedoelde actie Rusland

De BBC schrijft over een spionagenetwerk dat van plan zou zijn geweest te saboteren, maar meer is niet duidelijk. De Britse zender meldt wel dat er sinds de oorlog in Oekraïne veel meer spionage wordt ontdekt in zowel Rusland als het Westen.

Vaker aanhoudingen

De Poolse minister van Binnenlandse Veiligheid geeft vanochtend een persconferentie over de aanhoudingen, meldt de BBC.

In Polen zijn in het afgelopen jaar, sinds de oorlog in Oekraïne begon, al verschillende buitenlandse spionnen aangehouden.