Ga naar de inhoud
Zware druk

Jarenlang toeristen op de rug van de olifant: dit doet het met zijn lichaam

Eén van de olifanten van de organisatie waarbij de schade aan het lichaam zichtbaar is. Beeld © Wildlife Friends Foundation Thailand

Velen hebben het weleens gedaan: tijdens een vakantie een ritje op de rug van een olifant gemaakt. Een bijzondere ervaring. Maar ook steeds meer mensen weten hoe slecht het eigenlijk is voor het dier. Eén reden daarvoor is de druk die op de rug van de olifant ontstaat. Een dierenwelzijnsorganisatie in Thailand deelde alleszeggende beelden.

De olifant hierboven, Pai Lin, heeft 25 jaar gewerkt in de toerismesector, waar ze soms tot wel zes mensen tegelijkertijd op haar rug nam. Inmiddels zit ze in de opvangplek Wildlife Friends Foundation in Thailand waar ze wordt verzorgd en niet meer aan de slag hoeft. Toch is de schade voor haar lichaam duidelijk merkbaar. 

De organisatie laat weten: "Olifanten zoals Pai Lin droegen jarenlang hun begeleider, toeristen en zware stoelen op hun rug. Die voortdurende druk op het lichaam kan botten en botweefsel aantasten waardoor de ruggengraat onomkeerbaar beschadigd wordt."

"De rug van olifanten is normaal gesproken een beetje in een ronde vorm en gaat wat omhoog", zegt de organisatie. "Maar bij deze olifanten zie je duidelijk hoe de rug is ingezakt op de plek waar de toeristen jarenlang hebben gezeten."

Beide olifanten leven nu in een opvangplek van de organisatie in Thailand. Die hoopt met het tonen van de foto's dat toeristen een tweede keer nadenken wanneer ze een rit op de rug van een olifant willen nemen.

Manouk
Lees ook:
Manouk redt olifanten van wreed toeristenleven in Thailand: 'Niet met ze knuffelen'