Ga naar de inhoud
Belangrijk voor acceptatie

Aziaten veroveren Hollywood, en dat is maar goed ook

De cast en crew van Everything Everywhere All at Once met hun Oscars. Beeld © Frederic J. Brown / AFP

Oscar Night was een triomf voor Aziatische filmmakers. De film Everything Everywhere All at Once won zeven Oscars, waaronder die voor beste vrouwelijke hoofdrol voor Michelle Yeoh. Zij is de eerste actrice van Aziatische komaf die deze Oscar wint. En dat is goed voor de acceptatie van mensen met een Aziatische achtergrond.

Het tekende zich de afgelopen jaren al een beetje af. Vorig jaar won de Chinese regisseur Chloé Zhao de Oscar voor haar film Nomadland, in 2020 was de Zuid-Koreaanse film Parasite met vier beeldjes de grote winnaar. En dan was er in 2021 nog de wereldwijde Netflix-hit Squid Game uit Zuid-Korea. De winst van Everything Everywhere All at Once voelt voor mensen van Aziatische afkomst als een doorbraak.

"Voor alle kinderen die kijken en eruitzien zoals ik: dit is een baken van hoop en mogelijkheden", zei de in Maleisië geboren Yeoh in haar dankwoord. "Dit is het bewijs dat grote dromen kunnen uitkomen." Ke Huy Quan, die Yeohs man speelt in de film, won de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Everything
Lees ook:
Everything Everywhere All At Once grote winnaar van de Oscars

Actrice Roosmarijn Wind is heel blij met de Aziatische Oscarwinst. Zij werd geboren in Seoel en werd bekend als Luna in de jeugdserie SpangaS. Dit jaar is ze te zien in de film Twins in Crime. Vorig jaar maakte ze een serie over haat tegen mensen met een Aziatische achtergrond: Hanky Panky Goodbye.

"Het is zo belangrijk dat je als kind naar tv kijkt en jezelf herkent. Anders denk je dat je er niet mag zijn of dat je anders bent. Ik hoop dat filmmensen en regisseurs hier ook denken: waarom hebben we zo weinig Aziatische acteurs?"

'Ga
Lees ook:
'Ga loempia's bakken': documentaire neemt racistische 'grapjes' over Aziaten onder de loep

Ook media- en cultuurwetenschapper aan de UvA Reza Kartosen-Wong vindt de Oscarwinst hoopgevend. "Er is een positieve verandering. In promotieonderzoek ontdekte ik dat Nederlandse jongeren met een Aziatische afkomst zich niet vertegenwoordigd voelen in Nederlandse media en cultuur. Het gebrek aan representatie is echt een groot probleem. Voor het ontwikkelen van je zelfbeeld heb je rolmodellen nodig."

Witte oude mannen

Volgens regisseur Tim Oliehoek (die onder meer de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen en de film Vet Hard maakte) moest Hollywood wel veel meer diversiteit laten zien. "Het was veel te lang het terrein van de witte oude mannen. Dit is het antwoord. Het is ook een originele film. Michelle Yeoh speelt een immigrant die zich staande houdt in de VS. Maar ze is ook een moeder."

Dit heeft niet alleen te maken met acteren, maar ook met waarmee je opgroeit en wat je ziet.

En hoe zit het in Nederland? Oliehoek: "Het Gouden Kalf voor beste acteur is sinds kort genderneutraal. Als ik zelf ga casten, denk ik: leuk dat er Wendy staat beschreven, maar mag het ook Souraya zijn? We moeten veel meer een afspiegeling van de maatschappij hebben."

Typecasting

Roosmarijn Wind kent het probleem maar al te goed. "Er is vaak typecasting: dat je alleen maar een rol krijgt in een nagelsalon of een snackbar. Marokkanen worden als criminelen gecast. Dit heeft niet alleen te maken met acteren, maar ook met waarmee je opgroeit en wat je ziet. Het is zo belangrijk."

Bekijk ook: Van vluchteling naar Hollywood

02:36
Everything Everywhere All at Once is vannacht de grote winnaar geworden bij de Oscars. De film won maar liefst zeven beeldjes. Dat leverde bijzondere momenten op bij de uitreiking.