Ga naar de inhoud
Ook duizenden doden Syrië

Dodental aardbevingen Turkije opgelopen tot bijna 50.000

Een moeder met haar kind in het door aardbevingen verwoeste Antakya. Beeld © Stephan Goss / Shutterstock

Het dodental in het aardbevingsgebied in Turkije is ruim een maand later opgelopen tot 48.448. Onder de slachtoffers zijn 6660 buitenlanders, vooral Syriërs maar ook bijvoorbeeld Nederlanders.

De lokale autoriteiten moeten nog iets meer dan 1600 lichamen identificeren.

Ook in buurland Syrië zijn duizenden dodelijke slachtoffers gevallen. Het totale dodental komt boven de 54.000 uit. Door de zware aardbevingen van 6 februari zijn in Turkije ook meer dan 115.000 gewonden gevallen. Daarnaast zijn miljoenen mensen ontheemd geraakt.

Voor de ontheemden werden meer dan 430.000 tenten opgezet. Ook kregen ze na de ramp opvang in hotels aangeboden. De regering wil ruim 115.000 containerwoningen plaatsen. President Recep Tayyip Erdoğan heeft beloofd de verwoeste woningen binnen een jaar te herbouwen. Een belofte die door veel critici wordt betwijfeld.

Verkiezingen

Ondanks de ramp gaan de verkiezingen in mei gewoon door. Afgelopen week maakte zes Turkse oppositiepartijen hun gemeenschappelijke kandidaat bekend. Enkele dagen later zette president Erdoğan op live-televisie zijn handtekening onder het besluit om de verkiezingen op 14 mei te laten houden.

De verkiezingen worden door velen gezien als de grootste test voor Erdoğan in zijn 20 jaar als machthebber van het land.

Bekijk ook: Zakwan vond zijn zus met down dagen na aardbevingsramp terug

02:49
Zakwan ging vanuit Nederland naar Turkije en zette alles op alles om Zulfa op te sporen en naar Nederland te halen.