Toekomstmakers

Slimme verpakking checkt zelf of inhoud nog goed is

07 juni 2016 15:04 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Hoe lang is het vlees houdbaar? Universiteit Gent werkt aan verpakking die dat zelf kan aangeven. Beeld © ANP

Is de magnetronmaaltijd die je hebt gekocht nog goed? De fabrikant heeft er een houdbaarheidsdatum op gezet, maar dat betekent niet per se dat het product een dag later bedorven is. Op de universiteit van Gent hebben ze een slimmere manier bedacht om te checken of iets nog eetbaar is.

In veel gevallen is voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is nog prima te eten, maar de meeste mensen zullen het er niet op wagen. Zodoende verdwijnen er jaarlijks duizenden kilo's aan prima eetbaar voedsel in de prullenbak.

Om die verspilling tegen te gaan, heeft professor Frank Devlieghere van de Universiteit van Gent een 'slimme' verpakking ontwikkeld. Die heeft sensoren die de samenstelling van de lucht in een verpakking kan meten. De sensoren pikken de componenten eruit die mico-organismen produceren, legt Devlieghere uit aan Oneworld.nl.

Minder verspilling

"Aan de hand van de samenstelling van deze componenten kunnen we de aanwezigheid van micro-organismen inschatten en dus de versheid van het product bepalen", zegt hij. "Het gebruik van deze technologie kan ervoor zorgen dat er minder voedsel verspild wordt."

De verpakking is vooral geschikt voor bederfelijke producten die je vindt in het koelvak: vleeswaren, gerookte vis, kant-en-klaarmaaltijden en gesneden groenten. Dat zijn ook producten waar de verspilling het grootst is omdat die snel bederven.

Het ontwikkelen van de verpakking duurde zo'n twee jaar. Volgens Devlieghere duurt het nog zeker vijf jaar voordat de slimme verpakking op de markt komt. "Het is de bedoeling dat men in de supermarkt de sensoren kan inlezen", zegt de professor. "Later zou de consument dit mogelijk ook kunnen doen, bijvoorbeeld in zijn koelkast."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore