Ga naar de inhoud
Duizenden slachtoffers

Meer dan 100 arrestaties in Iran na vergiftigingen op meisjesscholen

Een van de duizenden schoolmeisjes die de afgelopen maanden in Iran zijn vergiftigd. Beeld © Abaca Press

Iran heeft ruim 100 mensen opgepakt na de mysterieuze vergiftigingen op meisjesscholen van de afgelopen maanden. De verdachten zouden volgens het regime banden hebben met 'vijandige' groepen.

Sinds november werden verspreid over Iran duizenden meisjes op school vergiftigd met een nog onbekende stof. Ze kregen na het ruiken van een onbekende geur onder meer last van duizeligheid, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Beelden van de vergiftigingen kwamen mondjesmaat naar buiten:

In beeld: Iraanse schoolmeisjes zakken in elkaar na vergiftiging

01:14
Sinds november belanden in Iran schoolmeisjes in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. De herkomst ervan is onduidelijk.

Waarom de meisjes werden vergiftigd, is nog niet duidelijk. De Iraanse regering had het bij de bekendmaking van het nieuws over de arrestaties over mensen die als doel hadden 'terreur te zaaien onder het volk en studenten, en scholen te sluiten'.

Oppositiegroep

Ook had de regering het over een mogelijke link met een oppositiegroep die in ballingschap zit in Albanië, de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK). Die groep wil het regime van ayatollah Ali Khamenei omverwerpen en is door het Iraanse regime als terroristisch bestempeld.

Vorige week maakte de Iraanse regering ook al bekend een aantal verdachten te hebben opgepakt. Die zouden in vijf verschillende provincies wonen, maar om hoeveel mensen het toen ging is niet bekendgemaakt.  

Vergiftigingen
Lees ook:
Vergiftigingen op meisjesscholen Iran inmiddels door hele land