Ga naar de inhoud
Capitoolbestorming

Pence haalt uit naar Trump: 'Roekeloze woorden brachten familie in gevaar'

Mike Pence (links) en Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence heeft stevig uitgehaald naar zijn voormalige bondgenoot Donald Trump. Pence zei op een jaarlijks diner met journalisten dat de geschiedenis Trump 'verantwoordelijk zal houden' voor wat er gebeurd is tijdens de Capitoolbestorming op 6 januari 2021.

"President Trump zat fout", zei Pence in een toespraak over die dag. Trump sprak toen een menigte woedende volgelingen toe en wilde dat Pence als voorzitter van de Senaat een stokje zou steken voor de verkiezingswinst van Joe Biden. "Ik had het recht niet de verkiezingsuitslag terug te draaien. Zijn roekeloze woorden hebben mijn familie en iedereen in het Capitool die dag in gevaar gebracht."

Bewust afstand nemen

Trump heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen al bekendgemaakt, maar in Washington wordt gefluisterd dat Pence ook een gooi zal doen. Hij neemt met dit soort uitspraken afstand van Trump.

Omdat het diner waar Pence sprak normaal gesproken vooral een licht evenement met humor is, begon hij zijn toespraak met een grap: "Ik zal de Republikeinse kandidaat van harte en onvoorwaardelijk steunen... als ik het ben."

Bekijk ook: Welke rol speelde Trump in de Capitoolbestorming?

05:43
Steeds meer details over de rol van Trump zijn bekend geworden, zei correspondent Erik Mouthaan vorig jaar.

Met de bestorming van het Capitool wilden aanhangers van oud-president Trump voorkomen dat diens verkiezingsnederlaag zou worden bevestigd. Er vielen vijf doden, onder wie een agent.