Ga naar de inhoud
Philipp F.

Politie bezocht schutter Hamburg weken voor aanslag en checkte wapen

Politieonderzoek op de plaats van de aanslag. Beeld © AP

Weken voor de aanslag in een gebedshuis van Jehovah's Getuigen in Hamburg kreeg de politie een anonieme tip over de geestelijke gesteldheid van de dader, Philipp F. (35). Agenten bezochten hem daarop.

Dat heeft de politie in de Duitse stad gezegd. Op 7 februari gingen agenten bij hem langs, nadat ze de tip hadden gekregen. "Hij werkte mee, gaf graag informatie, het was een open gesprek", zegt de politiechef van Hamburg.

'Hij schaamde zich'

Zowel het wapen als de kluis waarin het werd bewaard, gaf geen reden tot klachten, 'op een kleinigheid na, want er lag een projectiel op de kluis'. Daarvoor gaven de agenten hem een berisping. Philipp F. verontschuldigde zich, 'hij schaamde zich natuurlijk ook'.

Schietpartij
Lees ook:
Schietpartij met acht doden in Hamburg: dit is wat we weten

Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven. Behalve de dader gaat het om vier mannen, twee vrouwen en een ongeboren kind. De moeder van dat kind heeft het wel overleefd. Acht anderen raakten zwaargewond, van wie minstens vier levensbedreigend.

De schrijver van de anonieme tip wilde dat F. werd gecontroleerd omdat hij wapens in huis zou hebben, zegt de politiebaas. Volgens de anonieme brief was F. vooral boos op religieuze aanhangers, met name Jehovah's Getuigen en zijn voormalige werkgever.

Vergunning voor handwapen

Philipp F. had een vergunning voor een Heckler & Koch P30, een semiautomatisch handwapen. Toen hij zijn wapenvergunning kreeg, werd hij ook gecontroleerd. Destijds werd niet getwijfeld aan zijn betrouwbaarheid.

Ook omstandigheden die de agenten tijdens hun bezoek aantroffen gaven geen aanwijzingen 'die op een psychische aandoening zouden kunnen duiden'. Na het politiebezoek verdween F. weer van de radar van de politie.

De schietpartij werd gefilmd door een omwonende. Die beelden zie je hier: 

'Gast, hij schiet!': omwonende filmt dader van dodelijke schietpartij Hamburg

01:07
Op beelden is te zien hoe hij vele schoten afvuurt op het gebouw.