Ga naar de inhoud
Dader mogelijk omgekomen

Schietpartij met acht doden in Hamburg: dit is wat we weten

Politie bij het pand waar de schietpartij gisteravond plaatsvond. Beeld © ANP / AP

Meerdere mensen zijn gisteravond om het leven gekomen bij een schietpartij in Hamburg. Een schutter trok een gebouw van Jehovah's Getuigen binnen en maakte daar zeker zeven dodelijke slachtoffers. Een motief is nog niet bekend, de politie vermoedt dat de dader zelf ook om het leven is gekomen.

De politie kreeg gisteravond rond 21.15 uur de eerste melding van de schietpartij. Bij een bedrijfspand met drie verdiepingen in de wijk Gross Borstel, ten noorden van de binnenstad van Hamburg, werd geschoten.

De politie meldde kort daarna dat er meerdere mensen zwaargewond waren en er ook doden waren, zonder aantallen te bevestigen. De politie geeft vandaag om 12.00 uur een persconferentie met meer informatie over de schietpartij. 

Eén schot gehoord

Veel is nog onduidelijk, maar de politie liet even voor middernacht weten te vermoeden dat de dader zelf ook om het leven is gekomen. Agenten die naar het pand waren toegesneld hoorden vanaf de bovenste verdieping namelijk één schot.

Daar werd één persoon dood aangetroffen. Over de identiteit wilde een woordvoerder niets kwijt, maar wel werd gezegd dat er 'geen aanwijzingen zijn dat de dader op de vlucht is'. "Mogelijk is de dader nog in het gebouw en mogelijk is deze persoon een van de doden", zei de woordvoerder.

Bekijk hieronder beelden die meteen na de schietpartij werden gemaakt. Let op, deze kunnen als schokkend worden ervaren.

In beeld: schietpartij in kerk Hamburg

00:39
Hulpdiensten kwamen massaal naar het gebouw toe waar de schietpartij plaatsvond.

In eerste instantie ging de politie ervan uit dat een dader op de vlucht was. Daarom werd er via een app een noodsignaal verstuurd naar inwoners van Hamburg, die werden gewaarschuwd voor de 'extreem gevaarlijke' situatie.

Vannacht onderzocht de explosievenopruimingsdienst het gebouw. Volgens de Duitse politie is dat een routineprocedure.

'Schokkende berichten'

"De berichten zijn schokkend", schrijft de burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, op Twitter. "Mijn diepste medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers."

Of de dader het gemunt had op de Jehovah's Getuigen is niet duidelijk, een motief is niet bekend. Er zijn in Duitsland zo'n 175.000 mensen aangesloten bij de Jehovah's Getuigen, een christelijke groepering die erom bekend staat langs de deur te gaan om het evangelie te verspreiden. 

Zeventien mensen uit pand

Lokale media meldden dat zeventien mensen het pand ongeschonden wisten te verlaten. Zij zijn opgevangen door de brandweer.

Ooggetuigen lieten aan het Duitse persbureau dpa weten hoe er schoten klonken in het gebouw. "Telkens werden er meerdere schoten gelost met tussenpozen van ongeveer 20 seconden tot een minuut", zei een ooggetuige, die ook de vermeende dader als een bezete van de begane grond naar de eerste verdieping had zien rennen. Dat is waar de Jehovah's Getuigen in het gebouw hun bijbelstudie volgden.

Duitsland werd de afgelopen jaren getroffen door meerdere aanslagen. De dodelijkste was in 2016, toen twaalf mensen om het leven kwamen nadat een vrachtwagen inreed op het publiek van een kerstmarkt in Berlijn.