FC Barcelona is door het Spaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor corruptie. Volgens het OM heeft Barcelona ruim 7 miljoen euro betaald aan de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond met als doel uitslagen van wedstrijden te manipuleren.
Als dat klopt, is het de grootste corruptiezaak uit de geschiedenis van het Spaanse voetbal. Behalve de club wordt ook een aantal oud-topmannen ervan individueel vervolgd.
Barçagate
Het gaat om twee oud-voorzitters, Sandro Rosell, voorzitter van de club tussen 2010 en 2014 en Josep Bartameu, voorzitter tussen 2015 en 2020 en twee voormalig directeuren van de club.
Ook de voormalige tweede man van de scheidsrechtsbond die al het smeergeld zou hebben ontvangen, wordt vervolgd. De affaire, in Spanje inmiddels 'Barçagate' genoemd, kwam een paar weken geleden aan het licht.
Er lekten documenten naar de pers, waarin staat dat Barcelona tussen 2001 en 2018 in totaal vele miljoenen euro’s betaalde aan de toenmalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond, José María Negreira.
Lege BV
Negreira had een bedrijfje opgericht om die betalingen te ontvangen. Dat bedrijf, Dasnil95, was een lege bv. De enige activiteit was het sturen van facturen aan FC Barcelona. In 2018, toen Enríquez Negreira stopte met zijn werk bij de scheidsrechtersbond, stopten ook de facturen.
Dasnil95 had op papier één werknemer. Dat was de zoon van Negreira, Javier, die zichzelf mental coach voor scheidsrechters noemt. Volgens scheidsrechters die de afgelopen weken spraken met Spaanse media, haalde deze Javier met zijn auto scheidsrechters op die in Barcelona een wedstrijd kwamen fluiten en reed ze dan naar het Camp Nou-stadion.

Voelbare druk
In een interview met de Spaanse krant El Mundo beschrijft een van de scheidsrechters hoe dat in zijn werk ging op een dag dat hij samen met de grensrechters in een hotel wachtte op de wedstrijd. "De telefoon ging. Javier vroeg hoe het ging, zei dat ik niet nerveus hoefde te zijn, dat hij ons zou ophalen bij het hotel." Eenmaal in de auto zou Javier Negreira op de scheidsrechter en de grensrechters hebben ingepraat, waarbij de druk voelbaar was. "Voor Barcelona staat er veel op het spel. Jullie weten heel goed wat je moet doen.
Volgens het OM komen de betalingen aan Negreira nergens voor in de administratie van FC Barcelona. Daarom wordt de club ook aangeklaagd voor het voeren van een valse boekhouding.
Eerlijk vertellen?
Dat er gegevens in de boekhouding ontbraken, ontdekte de Spaanse belastingdienst in 2021. Het was ze opgevallen dat geld dat vanaf een bankrekening van FC Barcelona binnenkwam bij het bedrijfje van vader en zoon Negreira in de administratie van de club ontbrak.
De belastingdienst vroeg het hoofd van de financiële administratie om opheldering. Die vroeg op zijn beurt de advocaten van de club om hulp, in een mail, die ook alweer lekte naar de pers: "De rekeningen zijn allemaal exact hetzelfde en het zijn er heel erg veel. Alleen de datum wisselt. We hebben geen contract. Zullen we het ze eerlijk vertellen of houden we ons van de domme?"

Einde van de club?
De aanklacht komt voor Barcelona op een heel slecht moment. De club heeft een megaschuld van 1,1 miljard euro. Geen enkele andere Europese club zit zo diep in de rode cijfers. De opdracht aan het bestuur was dit seizoen de uitgaven flink omlaag te brengen en de inkomsten omhoog. In plaats daarvan zit de club nu midden in een corruptieschandaal dat tot torenhoge boetes kan leiden.
De vier mannen die individueel worden vervolgd, kunnen worden veroordeeld tot celstraffen. De hoogst mogelijke straf die een rechter in Spanje kan opleggen voor corruptie en een valse boekhouding is de ontbinding van het bedrijf. Dan zou FC Barcelona ophouden te bestaan.