Ga naar de inhoud
In vijf provincies

Verdachten opgepakt voor vergiftigen schoolmeisjes Iran

Een meisje dat met vergiftigingsverschijnselen in een ziekenhuis in Iran werd opgenomen.

Iran heeft een aantal verdachten aangehouden in het onderzoek naar de massale vergiftiging van schoolmeisjes. De arrestaties vonden plaats in vijf verschillende provincies, maar het is niet bekend hoeveel mensen zijn aangehouden.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom de kinderen zijn vergiftigd en wat voor middel daarbij is gebruikt. Mogelijk zijn de mysterieuze aanvallen erop gericht meisjes ervan te weerhouden naar school te gaan, zeiden Iraanse functionarissen eerder.

Onbekende geur

De eerste melding dateert uit november. De slachtoffers kregen klachten zoals duizeligheid en ademhalingsproblemen na het ruiken van een onbekende geur op school. Honderden meisjes werden opgenomen in het ziekenhuis. Beelden daarvan zijn mondjesmaat naar buiten gekomen:

In beeld: Iraanse schoolmeisjes zakken in elkaar na vergiftiging

01:14
Sinds november belanden in Iran schoolmeisjes in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. De herkomst ervan is onduidelijk.

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei zegt dat de daders zwaar moeten worden gestraft. De vergiftigingen hebben nieuwe protesten veroorzaakt tegen het regime in Teheran, dat al te maken had met grote onvrede onder de bevolking.

Betogingen

Iraniërs houden sinds september grote antiregeringsbetogingen. Die protesten begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd door de moraalpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet de juiste manier zou hebben gedragen en stierf in detentie.

Vergiftigingen
Lees ook:
Vergiftigingen op meisjesscholen Iran inmiddels door hele land
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over