Ga naar de inhoud
Voorzieningen kapot

Hulporganisaties vrezen cholera-uitbraak in noorden Syrië

Een kind in een vluchtelingenkamp voor overlevenden van de aardbeving. Beeld © Zuma Press/Juma Mohammad

Hulporganisaties vrezen voor een grote cholera-uitbraak in het aardbevingsgebied in Noord-Syrië. Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, zegt dat er al zeker 600 ziektegevallen zijn vastgesteld, maar dat er waarschijnlijk veel meer zieken zijn. Twee mensen zijn overleden. "Wij zien slechts het topje van de ijsberg."

In het gebied wonen ongeveer 4 miljoen ontheemden. Het gaat om zowel aardbevingsslachtoffers als mensen die al eerder gevlucht waren vanwege de burgeroorlog die al meer dan 10 jaar woedt.

Voor deze mensen is de situatie erbarmelijk. "Door de aardbevingen zijn drinkwatervoorzieningen en rioleringen kapot. Ook is de rivier de Eufraat sterk vervuild", zegt Kuipers.

Watervoorziening onder druk

Ook het Rode Kruis zegt dat de gezondheidsrisico's voor mensen in Noordwest-Syrië de afgelopen maand alleen maar groter zijn geworden. "De watervoorziening dreigt het te begeven", schrijft de hulporganisatie. In de stad Aleppo was het watersysteem al zo verouderd, dat er geen extra onderdelen meer voor zijn.

Dodental
Lees ook:
Dodental aardbeving Turkije en Syrië opgelopen tot boven de 50.000

Volgens het Rode Kruis werkt nog maar 50 procent van de water- en sanitatiesystemen in Syrië naar behoren. Ter vergelijking: voor 2010 lag dit percentage tussen de 92 (landelijke gebieden) en 98 procent (in steden).

Dokters van de Wereld zegt dat cholera al in het gebied woedt sinds augustus vorig jaar en dat de situatie erger is geworden door de aardbeving begin februari. Kuipers roept op tot veel meer medische en humanitaire hulp aan het gebied. "Voor een effectieve bestrijding hebben de organisaties op de grond slechts een kwart van de benodigde middelen."

Honderden mensen, een paar wc's

Op meerdere plekken moeten honderden mensen enkele wc's met elkaar delen, schrijft het Rode Kruis. Dat maakt de kans op ziektes groter, omdat de toiletten minder schoon worden door het veelvuldige gebruik.

VN:
Lees ook:
VN: aardbevingslachtoffers in Syrië in de steek gelaten

Volgens Kuipers is beginnende cholera vrij goed te bestrijden met het middel ORS. "Patiënten die het zwaarder te pakken hebben, moeten aan het infuus en krijgen antibiotica. Hiervan zijn al ernstige tekorten in het rampgebied, terwijl de cholera-epidemie nu snel uitbreidt."

Zonder behandeling is de kans dat iemand de ziekte overleeft maar 50 procent. "Vooral ouderen en kinderen zijn kwetsbaar”, zegt Kuipers.

Er zijn ook vaccins voor cholera. Maar op het moment dat er een uitbraak is, heeft inenten geen nut meer. Dan moeten mensen worden behandeld. Een manier om cholera tegen te gaan, is zorgen voor betere hygiëne in de opvangkampen.

Bekijk ook: Mo knipt voor Syrië en Turkije

01:37
Op de vmbo- en mbo-school Curio werden onlangs acties gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.