Ga naar de inhoud
Torenspits weer terug

Het vuur dat de wereld over ging: Notre Dame in december 2024 weer open

Beeld © AFP

Vuur van alle kanten, een afbrekende torenspits, overal huilende Fransen. De brand in de Notre-Dame is alweer bijna vier jaar geleden, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Volgens de bouwers kan de kathedraal in december volgend jaar weer open voor bezoekers.

Zelfs de kenmerkende 93 meter hoge torenspits zal weer fier boven het bouwwerk uitsteken. "De terugkeer van de torenspits zal het symbool zijn dat we de strijd om de Notre-Dame gaan winnen", zei generaal Jeran-Louis Georgelin tegen persbureau AP, niet zonder gevoel voor drama. Hij heeft de leiding over het bouwproject.

Twee jaar voordat renovatie begon

Dat project startte vorig jaar pas, omdat er meer dan twee jaar nodig was om de Notre-Dame stabiel te krijgen. De brand had dusdanig veel schade aangericht dat even werd gedacht dat de hele kathedraal tegen de grond zou moeten.

Zo stortte de torenspits in tijdens de brand:

Torenspits Notre-Dame stort in tijdens brand

00:43
Het moment dat de torenspits viel, zullen veel mensen zich herinneren.

Zo ver kwam het gelukkig niet, en dus werd begonnen met de herbouw. Dat verloopt zoals gepland voor Georgelin. "Mijn baan is om de kathedraal in 2024 weer open te krijgen, en daarin zullen we slagen."

Nog veel te doen

De Franse cultuurminister Rima Abdul-Malak zei dat de opening eind 2024 niet betekent dat de hele renovatie dan klaar is. "Er zal nog wel wat werk overblijven voor 2025."

Dát de herbouw van de kathedraal op schema is, komt omdat de Franse autoriteiten er alles aan doen dat voor elkaar te krijgen. Iedere dag werken er in totaal 1000 mensen aan de renovatie. "Er is enorm veel werk te doen. Het raamwerk, het schilderen, de stenen, het orgel, het glas-in-lood, noem maar op", zei Georgelin.

De Fransen beloven ze bij de renovatie trouw zullen blijven aan de oorspronkelijke architectuur. Philippe Jost is toezichthouder van de overheid op het project. Hij zegt: "We maken geen betonnen gewelven die lijken op steen. Nee, we maken ze van steen, net als in de Middeleeuwen."

Alles
Lees ook:
Alles mag in brand, alles, maar niet 'hun' Notre-Dame