Ga naar de inhoud
40 jaar cel voor spionage

Terugkeer Belgische hulpverlener lijkt dichterbij, Iran akkoord met gevangenenruil

Eerder werd aandacht gevraagd voor de situatie van de Belg. Beeld © ANP.

België en Iran lijken akkoord te zijn over een gevangenenruil die de terugkeer van de 41-jarige hulpverlener Olivier Vandecasteele mogelijk moet maken. Brussel zou dan de veroordeelde terrorist Asadollah Assadi naar Iran laten vertrekken.

De 41-jarige Vandecasteele zit al meer dan een jaar vast in een Iraanse cel op verdenking van spionage. Een deel van die tijd bracht hij door in een isoleercel. Volgens zijn familie is de fysieke en mentale gezondheid van de man sterk achteruitgegaan.

In januari werd hij nog veroordeeld tot een straf van veertig jaar, waarvan hij er 12,5 ook echt zou moeten uitzitten.

Irandeal

Zijn familie hoopte eerder dat hij al afgelopen december kon terugkeren, door de Irandeal tussen België en Iran. Dat verdrag maakt een uitwisseling van gevangenen mogelijk. Maar het Belgisch Grondwettelijk Hof schorste die deal aanvankelijk.

Tijd
Lees ook:
Tijd dringt voor veroordeelde Olivier in Iran: 'België moet nu in actie komen'

Slachtoffers van de Iraanse terrorist Assadi hadden beroep aangetekend omdat ze niet willen dat hij wordt uitgeleverd aan zijn thuisland. Assadi kreeg in 2021 in België een celstraf opgelegd van twintig jaar na een verijdelde terreuraanslag in Parijs. Dat beroep werd eind vorige week verworpen.

'Iran verwelkomt evolutie'

Nadat de Belgische rechter de beoogde gevangenenruil al mogelijk maakte, zegt nu ook het Iraanse ministerie voor Buitenlandse Zaken in principe akkoord te zijn. "De weg om ons akkoord te implementeren ligt open en de Islamitische republiek Iran verwelkomt deze evolutie", zei een woordvoerder van de Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken.

Bekijk ook: Parmida vreest dat ze terug moet naar Iran

02:33
Eind vorig jaar spraken we Parmida. Zij vluchtte uit Iran en vertelde bang te zijn dat ze terug moet naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.