Ga naar de inhoud
Voor hoogverraad

Belarussische oppositieleider Tichanovskaja krijgt vijftien jaar cel

Svetlana Tichanovskaja. Beeld © ANP.

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft een celstraf van vijftien jaar opgelegd gekregen. Ze is veroordeeld voor hoogverraad tijdens de grote protesten van 2020 en voor het oprichten en leiden van een extremistische organisatie. Tichanovskaja was niet bij de uitspraak.

De vrouw leeft al een paar jaar in ballingschap in het buitenland.

Tichanovskaja nam het in 2020 op tegen Aleksandr Loekasjenko bij de presidentsverkiezingen. Eigenlijk zou haar echtgenoot Sergej Tichanovski mee hebben gedaan aan die verkiezing, maar hij werd al voor de stembusgang opgepakt en veroordeeld tot achttien jaar cel. Tichanovskaja was verkiesbaar in zijn plaats en eiste na afloop de overwinning op.

Nobelprijswinnaar
Lees ook:
Nobelprijswinnaar in Belarus veroordeeld tot tien jaar cel

Loekasjenko beweerde echter ook te hebben gewonnen en bleef zitten als president. In de maanden die volgden gingen Belarussen massaal de straat op om te protesteren tegen verkiezingsfraude en tegen Loekasjenko. Hij greep hard in en liet vele activisten oppakken. Tichanovskaja moest het land ontvluchten en woonde daarna in Polen en Litouwen.

Eind november sprak RTL Nieuws met Tichanovskaja over de situatie. Ze zei toen elke dag bang te zijn:

Oppositieleider Belarus in Nederland: 'Elke dag bang'

02:44

Sindsdien hebben veel oppositieleden lange celstraffen opgelegd gekregen. Vorige week werd ook Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Tichanovskaja sprak schande van die uitspraak en noemde het een 'nepproces'.