Ga naar de inhoud
Britse inlichtingen

Russische troepen aan het front vallen aan met scheppen

Russische reservisten tijdens een training Beeld © ANP

Russische soldaten worden aan het front soms op de Oekraïense verdedigingslinies afgestuurd met alleen een schep en een licht handvuurwapen. Dat melden de Britse inlichtingendiensten op basis van getuigenissen van Russische reservisten aan het front.

Het gaat volgens de Britse inlichtingendienst om de MPL-50: een kleine schep die de Russen in de tsarentijd gebruikten om zowel loopgraven mee te kunnen graven als om te gebruiken als handwapen bij een man-tot-mangevecht. Sinds 1869, toen deze schep met één extra scherpe rand werd bedacht, is er nauwelijks nog iets aan het ontwerp veranderd. 

Volgens de Britten heeft het er alle schijn van dat de strijd in de Donbas steeds meer uitloopt op man-tot-mangevechten, omdat de Russen te weinig munitie hebben voor grootschalige artilleriebeschietingen. Desondanks blijft het Russische opperbevel eisen dat de infanterietroepen blijven aanvallen, ook al hebben ze geen enkele ondersteuning.

'Technisch inferieure wijze van strijd'

De Russische reservisten beschreven hoe ze met de schep naar voren werden gestuurd om Oekraïense fortificaties te bestormen.  

"Het gebruik van de schep als wapen benadrukt de brute en technisch inferieure wijze van strijd leveren, die deze oorlog in belangrijke mate karakteriseert", staat in de toelichting van de Britten.

Terreinwinst

Desondanks boeken de Russen langzaam terreinwinst rondom Bachmoet, een stad waar al sinds afgelopen zomer onophoudelijk om wordt gevochten. De stad is al enkele weken aan drie kanten ingesloten. Alleen richting het westen is voor de Oekraïense verdediging nog aanvoer en terugtrekking mogelijk. President Volodimir Zelenski zei vandaag opnieuw dat de strijd in het gebied 'pijnlijk en zwaar' is. Hij prees de moed van de Oekraïense manschappen.

Voor het Kremlin, dat ter plekke leunt op de militaire inbreng van Wagner-huurlingen, lijkt verovering van Bachmoet een halszaak. Dat gaat gepaard met forse verliezen aan beide zijden, al zijn er geen officiële dodentallen bekend. 

Bekijk ook: Aanval na aanval, Oekraïners verder in het nauw bij Bachmoet

01:51
De Oekraïense troepen in de stad Bachmoet dreigen ingesloten te worden. Een vrijwel continue aanvoer van nieuwe Russische manschappen zorgt ervoor dat die langzaam maar zeker terreinwinst boeken. De verliezen aan beide kanten zijn enorm.
Bron: RTL Nieuws