Ga naar de inhoud
Regels uit 2017

Niet Zwitsers genoeg: Matterhorn mag niet meer op verpakking Toblerone

Beeld © SIPA Press

Chocolademerk Toblerone mag de berg Matterhorn niet langer op de verpakking laten zien. Dat komt volgens de producent door strenge regels in Zwitserland.

De BBC meldt dat de producent van de piramidevormige chocoladerepen de verpakking gaat aanpassen. Mondelez, het bedrijf achter Toblerone, zegt de afbeelding van de Matterhorn te vervangen door 'een generieke berg'.

Mondelez zegt daartoe verplicht te zijn, door Zwitserse regels uit 2017. Die stellen dat melkproducten die niet exclusief in Zwitserland worden gemaakt, geen Zwitserse iconen mogen laten zien. Voor andere voedselproducten geldt een grens van 80 procent.

Toblerone bestaat al 115 jaar. De 'bergvormige' chocolade kwam in 1908 voor het eerst op de markt in Bern, in Zwitserland. Inmiddels wordt een deel van de chocolade niet meer in het land gemaakt, en daarom zijn de regels over 'Zwitsersheid' op het bedrijf van toepassing.

Vorm aangepast

Het bedrijf Mondelez zegt de productie te moeten verplaatsen om 'te voldoen aan de wereldwijde vraag en om het merk in de toekomst te laten groeien', zo staat in een statement aan BBC News.

In 2016 paste het bedrijf de vorm van Toblerone in Groot-Brittannië aan. De ruimte tussen de kenmerkende driehoekjes werd groter gemaakt om kosten te besparen. Na veel ophef werd die wijziging twee jaar later teruggedraaid.

Britse
Lees ook:
Britse Toblerone krijgt oude vorm terug