Ga naar de inhoud
Jaren van onderhandeling

Eindelijk verdrag over bescherming van onze oceanen

Het High Seas-akkoord moet de internationale wateren, zo'n twee derde van het oceaanoppervlak, beschermen. Beeld © AFP

Lidstaten van de Verenigde Naties hebben na jaren onderhandelen de tekst vastgesteld van een overeenkomst over het behoud van de biodiversiteit in oceanen. Het High Seas-akkoord moet de internationale wateren, zo'n tweederde van het oceaanoppervlak, beschermen.

Internationale wateren zijn de gedeeltes van oceanen die niet vallen onder territoriale wateren en daardoor niet bij een bepaald land horen. Op dit moment heeft slechts één procent van de internationale wateren een beschermde status.

Het akkoord moet daar verandering in brengen en wordt gezien als essentieel om het in december afgesproken doel te halen om in 2030 dertig procent van alle land en oceanen te beschermen.

Oceanen
Lees ook:
Oceanen nog nooit zo heet als afgelopen jaar

Tijdens de besprekingen over de definitieve tekst van het akkoord in New York heeft de Europese Unie 40 miljoen euro toegezegd als bijdrage voor de verdere afhandeling en invoering van punten uit de overeenkomst.

Geld voor onderzoek

Eerder deze week kondigde de EU tijdens de Our Ocean-conferentie in Panama al aan 860 miljoen dollar (ruim 800 miljoen euro) te steken in onderzoek, toezicht en behoud van oceanen in 2023.

Volgens Panama is tijdens die bijeenkomst in totaal 19 miljard dollar (bijna 18 miljoen euro) toegezegd voor oceaanbehoud, waarvan 6 miljard door de VS.

Bekijk ook: Plastic afval gevonden op diepste punt oceaan

01:36
De 'plastic soep' in de oceanen is een gevaar voor planten en dieren.