Ga naar de inhoud
Uit de hand gelopen

Colombia wil nijlpaarden van drugsbaron Escobar naar India en Mexico sturen

Een nijlpaard in Colombia Beeld © AP

Colombia wil tientallen nijlpaarden per vliegtuig naar India en Mexico sturen. De dieren horen helemaal niet in het land voor te komen, maar drugsbaron Pablo Escobar had ooit vier nijlpaarden uit Afrika laten overkomen en dat is enorm uit de hand gelopen.

Op dit moment zijn er volgens de Colombiaanse regering tussen de 130 en 160 nijlpaarden in het land. Ze hebben zich verspreid tot ver buiten Escobars voormalige ranch, waar er ooit één vrouwtje en drie mannetjes rondliepen. 

Dieren nooit gevangen

Toen Escobar in 1993 werd gedood door de politie en zijn drugsimperium ineenstortte, ontsnapten de vier dieren uit de enorme privédierentuin van de drugsbaron. De autoriteiten hebben de dieren nooit gevangen, omdat ze moeilijk te vervoeren zouden zijn. Sindsdien kent Colombia een gestaag groeiende populatie nijlpaarden. 

Colombia
Lees ook:
Colombia wil nijlpaarden drugsbaron Escobar van afstand steriliseren

De tientallen dieren vormen al langere tijd een bedreiging voor de natuur, maar ze zijn te geliefd bij de inwoners om ze af te schieten. Onderzoekers waarschuwden dat de populatie binnen twee decennia zou kunnen oplopen tot 1500 nijlpaarden.

Dieren beschoten met anticonceptie

Daarom bedacht de regering in november 2021 om de dieren te beschieten met pijltjes met daarin een anticonceptiemiddel. Dat had helaas maar weinig effect. Daarom is er nu een nieuw plan bedacht: 70 nijlpaarden worden binnenkort per vliegtuig overgebracht naar India en Mexico. Dat maakte gouverneur Aníbal Gaviria Correa bekend in een tweet.

De bedoeling is om de dieren op te vangen in speciale instellingen waar ze beter in de gaten kunnen worden gehouden. Na de overplaatsing hoopt de Colombiaanse regering de resterende dieren beter te kunnen beheren.

Bekijk ook: Nijlpaardenplaag in Colombiaans dorp door drugsbaron

02:17
In 2018 bezocht onze correspondent Sandra Korstjens de dieren. Toen had nog niemand een oplossing.