Ga naar de inhoud
Misverstand

'Canadees bedrijf mag cocaïne verkopen, maar zeker niet op vrije markt'

De Canadese premier Justin Trudeau Beeld © AFP

Twee Canadese bedrijven kregen deze week toestemming om cocaïne te produceren en te verkopen. Maar dat betekent volgens president Justin Trudeau niet dat Canada binnenkort de legale verkoop van harddrugs aan het publiek gaat toestaan.

Trudeau vraagt zich af hoe het misverstand in de wereld is gekomen. De bedrijven kregen een vergunning om cocaïne te verkopen aan apothekers of ziekenhuizen, en zeker niet 'om het commercieel te verkopen of op een open markt aan te bieden'. 

Begrensde rechten

Hij voegde eraan toe dat het misverstand rechtgezet zou worden. "Er zijn beperkte en zeer begrensde rechten voor bepaalde farmaceutische bedrijven om die stof te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden en voor zeer specifieke, nauw voorgeschreven medische doeleinden," legde hij uit.

Trudeau maakte de opmerkingen nadat deelstaatpremier David Eby van British Columbia zijn afgrijzen had geuit over de beweringen van de bedrijven. "Ik was net zo verrast als de premier van British Columbia toen ik zag dat een bedrijf het had over de verkoop van cocaïne op de vrije markt of het op de markt brengen ervan", zei Trudeau tegen verslaggevers.

Nederland
Lees ook
Nederland en België slaan handen ineen in de strijd tegen de internationale cocaïnemaffia

Epidemie aan overdosissen

Een van de bedrijven is het biowetenschappelijk bedrijf Sunshine Earth Labs. Die kreeg de licentie om de epidemie aan overdosissen in de Canadese provincie British Columbia aan te pakken. Die heeft al aan duizenden mensen het leven gekost.

Sunshine Earth Labs mag volgens de licentie 'legaal cocablad en cocaïne bezitten, produceren, verkopen en distribueren'. Dat geldt ook voor morfine, MDMA (ecstasy) en heroïne. 

In februari kreeg Adastra Labs een vergelijkbare licentie. Dit bedrijf had zich tot dan toe gericht op het maken van cannabisextracten. Met de licentie kan Adastra Labs nu ook psilocybine en psilocine, beter bekend als paddo's, produceren en verkopen.

Bekijk ook: Waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

01:43
Criminelen verstoppen de coke tussen de bananen of mango's die fruitbedrijven importeren. Hoewel de bedrijven niets illegaals doen, kunnen ze wel te maken krijgen met bedreiging en afpersing.