Ga naar de inhoud
Al twee ton aangespoeld

Cocaïne spoelt aan op stranden Normandië, justitie waarschuwt 'narcotoeristen'

Gemaskerde wandelaars op zoek naar aangespoelde drugs Beeld © ANP

De kust van Normandië krijgt sinds een kleine week veel bijzondere strandgangers op bezoek. Sinds de politie er meer dan twee ton aangespoelde cocaïne aantrof, klagen lokale bewoners over een hoop vreemde figuren die rondneuzen op de stranden.

De Franse hoofdaanklager heeft inmiddels gewaarschuwd dat wie denkt er een goedkoop handeltje te kunnen opdoen, of zijn privévoorraad wat te kunnen aanvullen een celstraf van tien jaar riskeert. Bovendien is cocaïne die aanspoelt in de regel zo puur, dat gebruik dodelijk kan uitpakken.

Waterdichte zakken

Zondag spoelde meer dan 800 kilo coke aan op de stranden bij Réville, verpakt in waterdichte zakken. Drie dagen later spoelde op het strand bij Omonville-La-Rogue, een kleine vijftig kilometer westwaarts, nog eens 1234 kilo aan. De Franse politie patrouilleert al dagen op de stranden om te zien of er meer aanspoelt en om 'narcotoerisme' tegen te gaan.

Waar de drugs vandaan komen en hoe ze op het strand in Normandië zijn beland, weten de autoriteiten niet. Het zou kunnen dat smokkelaars ze opzettelijk overboord hebben gegooid om arrestatie te voorkomen of dat ze bij zwaar weer overboord zijn geslagen.

Wel zegt justitie dat het bekend is dat drugs over zee van het Caribische Martinique naar Le Havre gesmokkeld worden. "Een drugsvondst in deze regio is dus niet per se verrassend, maar dit is wel een zeer grote hoeveelheid." Twee ton cocaïne vertegenwoordigt een straatwaarde van zo'n 100 tot 150 miljoen euro.

800
Lees ook:
800 kilo cocaïne spoelt aan op strand in Noord-Frankrijk