Ga naar de inhoud
Schending mensenrechten

Zeker 94 executies in Iran sinds begin dit jaar, veel martelingen

Demonstratie tegen het Iraanse regime in Berlijn Beeld © DPA

Het Iraanse regime heeft in januari en februari minstens 94 mensen geëxecuteerd, stelt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie spreekt van 'executies op angstaanjagende schaal'.

Volgens Amnesty en het Abdorrahman Boroumand Center, een Iraanse mensenrechtenorganisatie gevestigd in de VS, worden verhoudingsgewijs meer leden van etnische minderheden geëxecuteerd. Ze melden dat sinds het begin van dit jaar in Iran ten minste één Ahwazi-Arabier, veertien Koerden en dertien Baluchi's zijn geëxecuteerd. 

Protesten

Een aantal van de 94 executies had te maken met de protesten die sinds september 2022 in het hele land plaatsvinden.

Volgens onderzoek van de twee organisaties is het aantal executies fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar. "Het is schrijnend dat executies routinematig plaatsvinden met systematische gebruikmaking van door marteling verkregen 'bekentenissen', om beklaagden te veroordelen in zeer onrechtvaardige processen," zei Diana Eltahawy van Amnesty International.

Iran
Lees ook
Iran executeert voormalig toppoliticus en 'spion' Alireza Akbari

Schending mensenrechten

Ze drong er bij alle landen op aan om alle Iraanse functionarissen te vervolgen die redelijkerwijs verdacht worden van strafrechtelijke aansprakelijkheid voor misdaden begaan onder internationaal recht en andere ernstige schendingen van de mensenrechten. 

Officiële cijfers over executies in Iran zijn niet bekend. Volgens Amnesty International zijn in Iran in de eerste helft van vorig jaar zeker 250 mensen geëxecuteerd, voornamelijk wegens drugsdelicten.

Bekijk ook - Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Er is grote onrust onder Iraanse vluchtelingen in ons land. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.