Ga naar de inhoud
Vrijspraak door DNA-bewijs

Amerikaanse man zat 38 jaar onterecht vast voor moord

Maurice Hastings werd veroordeeld voor een moord die hij niet had gepleegd. Vandaag werd hij vrijgesproken. Beeld © ANP / Editorial / Associated Press

Een Amerikaanse man die 38 jaar vastzat voor een moord die hij niet had begaan is vandaag officieel vrijgesproken. De man zat een levenslange celstraf uit, maar door DNA-bewijs werd duidelijk dat hij niet de dader was. De rechter in Los Angeles sprak hem vandaag vrij.

De man, Maurice Hastings, werd vorig jaar oktober al vrijgelaten uit de gevangenis. DNA-bewijs dat voor langere tijd niet was getest, wees in oktober uit dat hij niet schuldig was. 

De rechter verklaarde hem vandaag ook officieel onschuldig. Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CBS zegt hij erg blij te zijn. "Het betekent erg veel voor me. Ik ben erg dankbaar voor de uitspraak van de rechter en de excuses. Ik ben klaar om verder te gaan met mijn leven en ben een gelukkig man vandaag."

Nachtmerrie

De openbaar aanklager in de zaak vertelde hoe Hastings 'een nachtmerrie heeft overleefd'. "Hij bracht bijna vier decennia door in de gevangenis en greep elke mogelijkheid aan om zijn onschuld te bewijzen terwijl dat telkens werd ontkend. Het systeem heeft hem in de steek gelaten."

Het slachtoffer in de zaak was Roberta Wydermyer. De vrouw werd in 1983 vermoord en seksueel misbruikt. Ze kwam om het leven toen ze door een kogel in haar hoofd werd getroffen. Haar lichaam werd gevonden in de kofferbak van een auto, vlak buiten Los Angeles.

Tegen Hastings werd toen de doodstraf geëist door de openbaar aanklager, maar de jury kwam er niet uit. Een nieuw aangestelde jury veroordeelde hem tot levenslang. De man bleef al die tijd verklaren dat hij onschuldig was.

DNA-bewijs

Tijdens de autopsie van het slachtoffer werd er sperma aangetroffen in de mond van het slachtoffer. Hastings vroeg in 2000 al een DNA-test aan om te laten zien dat dat niet van hem kon zijn.

Afgelopen jaar werd die test uitgevoerd. Daaruit bleek inderdaad dat Hastings de vrouw niet had misbruikt en vermoord. De man die dat wel had gedaan, bleek in 2020 al te zijn overleden.

'Geen bittere man'

Hastings vertelde na het oordeel te hebben gebeden dat deze dag zou komen. "Ik sta hier niet als een bittere man. Ik wil nu gewoon doorgaan met mijn leven en ervan genieten."

Bekijk ook: Onschuldige man VS zat 31 jaar vast

01:58
31 jaar lang zat Thomas James vast in een Amerikaanse gevangenis, maar al die tijd bleek hij onschuldig. De enige ooggetuige van de moord die hij gepleegd zou hebben begon de laatste jaren te twijfelen aan haar verklaring. Uiteindelijk geeft nu de rechter