Ga naar de inhoud
Door FBI gearresteerd

Man probeert koffer met explosief in te checken op Amerikaans vliegveld

De verdachte met de koffers op het vliegveld. Beeld © AP / FBI

De FBI heeft begin deze week een man gearresteerd die een koffer had ingecheckt met daarin een explosief. Dat gebeurde op een luchthaven in Pennsylvania. Na het inchecken van de bagage verliet de verdachte het vliegveld, maar later op de dag kon hij in zijn woning worden gearresteerd.

De 40-jarige man checkte de bagage in op Lehigh Valley International Airport in het noordwesten van de Verenigde Staten. De bedoeling was dat de koffer mee zou gaan aan boord van een vlucht naar Orlando in Florida.

Een flink risico

Nadat een koffer is ingecheckt wordt deze gecontroleerd. Bij die controle door de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) ging een alarm af. Beveiligingspersoneel vond in de voering iets wat leek op een bom.

Een expert werd ingeschakeld en die vond een rond voorwerp van zo'n tien centimeter, gewikkeld in een soort papier en doorzichtig plasticfolie. Bij nadere analyse bleek het te gaan om een poeder dat ook gebruikt wordt in commercieel vuurwerk, meldt CNN. Het pakketje zat vast aan een lont die vergelijkbaar is met die van een kaars.

In de bagage werden ook butaangas, een aansteker, een buis met batterijen en een draadloze boormachine gevonden die allemaal aan elkaar vast waren geplakt. Al met al vormde de explosieve koffer volgens de FBI 'een flink risico voor een vliegtuig en passagiers'.

Vliegveld afgesloten

Uit voorzorg werd een deel van het vliegveld toen hermetisch afgesloten. De explosievenopruimingsdienst constateerde dat de bom gevaarlijk was en ontmantelde deze. Het hele vliegveld bleef vanwege het incident ruim twee uur gesloten.

De politie identificeerde de verdachte al snel en later die dag werd hij door de FBI opgepakt. Over zijn motief is nog niets bekend. Lehigh Valley International Airport benadrukt dat er dagelijks tussen de 800 en 1600 passagiers worden gescreend en beveiligingspersoneel op dit soort incidenten is getraind.  

Kamer
Lees ook:
Kamer doet moreel appel: salaris bagagepersoneel Schiphol moet omhoog