Ga naar de inhoud
'Vroeg God om regen'

Man maand vermist in Amazone, bleef in leven door insecten en urine

Jhonattan Acosta in het ziekenhuis nadat hij werd gevonden Beeld © Boliviaanse ministerie van Gezondheid

Een Boliviaanse man die eind januari als vermist werd opgegeven, heeft naar eigen zeggen een maand lang in de Amazone overleefd. Hij raakte gescheiden van de groep waar hij mee was en liet weten dat hij zichzelf in leven had gehouden met insecten, regenwater en, toen dat opraakte, zijn eigen urine. Afgelopen weekend werd hij gevonden in het tropisch regenwoud door een reddingsteam.

De 30-jarige man, Jhonattan Acosta, ging samen met een groep op reis door het Boliviaanse gedeelte van de Amazone. Hij zou de groep uit het oog zijn verloren toen hij zich even terugtrok om zijn behoefte te doen. Daarna raakte hij gedesoriënteerd en kon de groep niet meer terugvinden. Op 25 januari werd hij als vermist opgegeven, precies een maand later werd hij gevonden.

Acosta doet zijn verhaal tegenover het Boliviaanse tv-station Unitel. "Ik wist gelukkig het een en ander over survivaltechnieken. Ik at insecten en wormen en dronk op een gegeven moment mijn eigen urine."

Regenwater uit laars

De man werd een beetje geholpen door de regenval. "De helft van de tijd regende het toen ik vermist was. Ik probeerde zoveel mogelijk water op te vangen met mijn laarzen en dronk dat dan op."

"Maar toen het stopte met regenen moest ik mijn eigen urine drinken. Ik vroeg God om regen. Als het niet zou hebben geregend, had ik het nooit overleefd."

Gedurende de tijd dat hij zich in de Amazone bevond, probeerde hij van alles om weer in de bewoonde wereld te komen. "Maar ik merkte al snel dat ik telkens rondjes liep." In de nacht werd hij veelvuldig gebeten door allerlei soorten dieren en insecten.

Acosta viel naar eigen zeggen 17 kilo af en liep zo'n 40 kilometer door de Amazone. Hij maakt zich momenteel nog steeds zorgen over zijn gezondheid. "Zoveel insecten hebben me gebeten of gestoken. Er zit waarschijnlijk veel gif in mijn lichaam."

Jaguar en wilde varkens

De Boliviaanse man zou een jaguar van dichtbij hebben gezien en moest vechten met wilde varkens. Ook raakte hij geblesseerd aan zijn enkel, waardoor hij vier dagen niet zou hebben kunnen lopen.

Acosta gaf aan verheugd te zijn weer te zijn verenigd met zijn familie. De broers en zussen van de man vertelden nooit de hoop te hebben verloren om hem terug te vinden.

Gezin
Lees ook:
Gezin overleeft 34 dagen in jungle Peru: 'Mijn kinderen waren zo dun'