Ga naar de inhoud
'Nog nooit gezien'

800 kilo cocaïne spoelt aan op strand in Noord-Frankrijk

Het strand van Réville, ter illustratie. Beeld © ANP / EyeEm

Op het strand van het rustige Franse kustplaatje Réville is zondagochtend een grote hoeveelheid drugs aangespoeld. Bewoners en toeristen van het dorpje in Normandië reageren verrast op de vondst.

De lokale politie bevestigt na analyse van de vondst aan de regionale radiozender France Bleu dat het om zo'n achthonderd kilo cocaïne gaat. De drugs zaten verpakt in dertig zakken. 

Drugssmokkel naar Le Havre

Waar de drugs vandaan komen en hoe deze op het strand in Normandië zijn beland, is nog niet duidelijk.

Wel zegt openbaar aanklager Pierre-Yves Marot dat het bekend is dat drugs over zee van het Caribische Martinique naar Le Havre gesmokkeld worden. "Een drugsvondst in de regio is dus niet per se verrassend, maar dit is wel een zeer grote hoeveelheid", zegt Marot tegen France Bleu.

Verschillende bewoners spreken zich uit tegenover de radiozender over de vondst. Een lokale bewoner vertelt dat hij in de 68 jaar dat hij aan de kust van de Normandische regio woont 'dit nog nooit heeft gezien'. 

Politie blijft waakzaam

De burgemeester van Réville zegt tegen de lokale krant La Manche Libre dat hij nog nooit eerder over drugs op het strand van zijn dorp heeft gehoord. "De zee brengt ons zowel het beste als het slechtste", aldus de burgemeester. De politie onderzoekt de zaak.

De politie zegt waakzaam te blijven en houdt de kust in de gaten voor het geval er nog meerdere zakken aankomen op het strand in Réville. 

Nieuw-Zeelandse
Lees ook:
Nieuw-Zeelandse politie vindt 'voor 30 jaar aan cocaïne' op vlot in oceaan