Ga naar de inhoud
Tegen wapenleveranties

'Doneer vrede, geen wapens': groot protest in Berlijn tegen oorlog Oekraïne

Duizenden demonstranten roepen op tot onderhandelingen in plaats van wapenleveranties aan Oekraïne. Beeld © Imago Stock & People GmbH

'Niet onze oorlog' en 'Doneer vrede, geen wapens': in Berlijn zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. De demonstranten zijn tegen wapenleveranties aan Oekraïne en voor vredesonderhandelingen en vrede.

De demonstratie vindt plaats in het centrum van Berlijn, aan beide zijden van de Brandenburger Tor.

Een uur voor de betoging begon, schatte de politie dat er zo'n 10.000 betogers bijeen waren, initiatiefnemers schatten het aantal op ten minste 50.000.

640.000 handtekeningen

Het initiatief is van de politica Sahra Wagenknecht van de partij Die Linke en de Duitse vrouwenrechtenactiviste Alice Schwarzer. Op de website van de initiatiefnemers zijn tot en met vanmorgen 640.000 steunbetuigingen geregistreerd. Wagenknecht en Schwarzer zeggen 'onderhandelingen en geen tanks' te willen.

Wagenknecht betoogde dat het belangrijkste is om 'het vreselijke leed van het sterven in Oekraïne' te stoppen. Ze stelt dat wapens sturen naar Oekraïne enkel de kans op een nucleaire wereldoorlog vergroot, maar geen militaire overwinning brengt.

'Strijd is vastgelopen'

Een van de sprekers is generaal Erich Vad, een voormalig militair adviseur van toenmalig bondskanselier Angela Merkel. Hij vindt dat de wapenleveranties een militair doel missen en niet op basis van een militaire strategie worden gedaan.

De strijd in Oekraïne is volgens hem een vastgelopen 'uitputtingsslag' waar de wapenleveranties weinig aan zullen veranderen.

Dit is een jaar oorlog: van de hel in Marioepol tot gruwelen van Boetsja

10:02
24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Het begin van een lange en wrede oorlog. Dit is wat er gebeurde.