Ga naar de inhoud
11 miljard euro

EU-landen bereiken akkoord over tiende sanctiepakket Rusland

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie Beeld © Anadolou Agency

Precies een jaar na de Russische invasie in Oekraïne hebben de EU-lidstaten een akkoord bereikt over nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het is inmiddels het tiende sanctiepakket.

Het besluit had nogal wat voeten in de aarde, er werd in Brussel dagen over onderhandeld door de ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten. Een EU-besluit over sancties vereist unanimiteit.

Polen en Hongarije

Vooral Polen was aanvankelijk niet tevreden over de door de Europese Commissie voorgestelde strafmaatregelen en noemde ze te slap. Het land wilde meer namen van vertrouwelingen en familie van de Russische president Vladimir Poetin met strafmaatregelen treffen, terwijl Hongarije volgens EU-bronnen juist namen van de bestaande sanctielijst wilde schrappen.

Er was ook onenigheid over ontheffingen voor de invoer van Russisch synthetisch rubber, dat bijvoorbeeld voor autobanden wordt gebruikt. Volgens Polen waren de voorgestelde vrijstellingen zo groot dat ze de sancties ondoeltreffend maken, zeggen ingewijden.

Tientallen
Lees ook
Tientallen ontheffingen voor sancties tegen Rusland

11 miljard euro

Toch werden de 27 landen het uiteindelijk eens over het tiende pakket, dat volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen een waarde heeft van ruim 11 miljard euro. De nieuwe sancties betreffen onder meer exportverboden vanuit de EU voor onderdelen of goederen die kunnen bijdragen aan de Russische oorlogsvoering, zoals bepaalde elektronica-onderdelen.

Ook zijn er Iraanse bedrijven op de lijst gezet die de drones maken en/of verkopen aan Rusland en die in Oekraïne voor veel ellende zorgen. Bovendien worden Poetins propagandisten aangepakt.

Bekijk ook - Geen sancties, geen oorlog: Russen massaal naar de Turkse kust

02:22
Anders dan in de meeste landen zijn Russische toeristen in Turkije nog altijd van harte welkom. In de badplaats Kaş is er een grote Russische gemeenschap. "Hier voel je de oorlog niet, daarom wonen wij hier."