Ga naar de inhoud
Russische propaganda op Chinese tv

China presenteert vredesplan voor Oekraïne: 'Staat helemaal niets nieuws in'

De oorlog in Oekraïne. Hier in Marioepol, ter illustratie. Beeld © ANP / Evgeniy Maloletka

Vannacht heeft China een langverwacht vredesplan gepresenteerd om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. "Niemand heeft baat bij conflict en oorlog", stelt de regering in Peking. Maar het vredesplan is niet erg concreet, constateert correspondent Roland Smid. En op de Chinese televisie wordt juist Russische staatspropaganda nageaapt.

China presenteerde vannacht zoals beloofd een vredesplan voor Oekraïne en Rusland. Het is vandaag precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon.

In het vredesplan roept China Rusland en Oekraïne op om géén kernwapens te gebruiken. Peking stelt een staakt-het-vuren voor en vraagt de partijen de crisis 'niet verder te laten escaleren'. Maar hoe? Dat legt China niet uit.

'Dit is geen vredesplan'

De eerste reacties op het Chinese vredesplan zijn niet positief. Een Europese diplomaat in China zegt tegen persbureau Reuters dat 'dit geen vredesplan is'.

VN-leden
Lees ook:
VN-leden veroordelen Rusland aan vooravond van één jaar oorlog

Een Oekraïense diplomaat zegt tegen hetzelfde persbureau dat het raar is dat het plan niet met Oekraïne is gedeeld. Zij zouden het pas hebben gekregen toen het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het vannacht online publiceerde. Oekraïne zou willen 'dat China zich meer inspant om de oorlog te beëindigen'.

'Moeite met eigen positie'

Correspondent Roland Smid zegt dat er in spanning is gewacht op het vredesplan. "Het is gewoon een herhaling van zetten", zegt hij.

"Het laat zien dat China moeite heeft met de eigen positie in het conflict. Het wil een rol spelen in de oplossing, maar het wil Rusland niet voor het hoofd stoten."

Het Chinese vredesplan puntsgewijs:

 • Respecteer de soevereiniteit van een ander land.
 • De veiligheid van een land kan niet ten koste gaan van de veiligheid van een ander land.
 • Regionale veiligheid kan niet gegarandeerd worden door militaire samenwerkingen te versterken of uit te breiden.
 • Stel een staakt-het-vuren in om te voorkomen dat de crisis verder uit de hand loopt.
 • Bevorder de-escalatie om zo tot een staakt-het-vuren te komen.
 • Dialogen en onderhandelingen zijn de enige manieren om deze crisis op te lossen.
 • Bewaak de veiligheid van kerncentrales.
 • Een nucleaire oorlog is uit den boze. Kernwapens kunnen in geen geval gebruikt worden.
 • Vermijd elke nucleaire crisis.
 • Wij zijn tegen de ontwikkeling van biologische of chemische wapens, door welk land dan ook.  
 • Wij zijn tegen sancties die niet zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Intussen werd er gisteravond tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York gestemd over de Russische invasie.

Een ruime meerderheid (141 landen) van de 193 lidstaten veroordeelde de oorlog die het Kremlin vorig jaar begon. Maar China onthield zich van stemming. "Dat is een teken aan de wand", zegt Smid.

Oorlog 'schuld van de NAVO'

En er is misschien nog wel een duidelijker signaal dat China niet zo neutraal is als het zich voordoet. In Shanghai ziet Smid al de hele week hoe Russische propaganda wordt nageaapt op Chinese staatsmedia.

Zo wordt in Chinese televisieprogramma's bijvoorbeeld gezegd dat de oorlog de schuld van de NAVO is. 

Een voorbeeld van een fragment dat op Chinese televisie werd uitgezonden: 

Chinese drones

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde gisteravond dat een Chinees bedrijf in gesprek zou zijn met het Kremlin om drones aan de Russen te leveren. Op wat voor bronnen het Duitse weekblad dit baseert is niet duidelijk, maar het gaat volgens Der Spiegel om een fabrikant die honderd drones zou willen leveren die bommen van 35 tot 50 kilo kunnen dragen. Volgens het weekblad zijn deze vergelijkbaar met de Iraanse drones die Rusland al gebruikt.

De Verenigde Staten suggereerden afgelopen week al dat China wapens aan Rusland zou kunnen leveren. Peking ontkent dit en zegt 'neutraal' te blijven in het conflict.

Grote
Lees ook:
Grote Russische aanval na precies een jaar oorlog? Experts zien het niet gebeuren