Ga naar de inhoud
'Stuur je troepen naar huis'

VN-leden veroordelen Rusland aan vooravond van één jaar oorlog

De VN-lidstaten kwamen gisteravond samen in New York. Beeld © ANP / AFP

De 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties zijn op de vooravond van één jaar oorlog samengekomen in New York. Een meerderheid (141 landen) veroordeelde de Russische invasie. Onze minister van Buitenlandse Zaken noemt dat een 'glashelder signaal'. Intussen spreekt Zelenski van een moeilijke situatie in het oosten van Oekraïne en overweegt een Chinese fabrikant volgens Duitse media om Rusland 100 drones te leveren.

"Rusland, stuur je troepen terug naar huis en stop deze illegale oorlog", schreef minister Wopke Hoekstra vannacht op Twitter na afloop van de vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Verhoudingen bij VN onveranderd

Oekraïne had om een vergadering gevraagd en voor de zoveelste keer werd er door veel landen ingestemd met een veroordeling van de Russische invasie. Ook kort na het begin van de oorlog werd deze door 141 lidstaten veroordeeld. De verhoudingen bij de VN zijn na een jaar bloedvergieten dus niet veranderd.

Zeven landen stemden tegen een veroordeling en 32 lidstaten onthielden zich van stemming. China was een van de landen die geen oordeel wilden vellen. Later vannacht presenteerde China een 'vredesplan'. Erg positief werd dat niet ontvangen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Grote
Lees ook:
Grote Russische aanval na precies een jaar oorlog? Experts zien het niet gebeuren

Deze Algemene Vergadering is het belangrijkste orgaan van de VN dat de invasie nog kan veroordelen, melden buitenlandse media. In de VN-Veiligheidsraad gaat dit niet omdat Rusland er vetorecht heeft. Dat zet het tegenwoordig altijd in als het om de oorlog in Oekraïne gaat.

'Grimmige mijlpaal'

VN-baas Antonio Guterres bestempelde de Russische invasie gisteravond als een 'belediging voor ons collectieve geweten'. De secretaris-generaal noemt 24 februari 'een grimmige mijlpaal voor de bevolking van Oekraïne en voor de internationale gemeenschap'.

Hoe één jaar oorlog eruitziet? Talloze dieptepunten en enkele hoogtepunten zie je in deze video:

Dit is één jaar oorlog: 'Mijn god, we zitten er middenin'

10:02
Raketaanvallen, keiharde strijd, mislukte grondoffensieven, geslaagde tegenaanvallen en onnoemelijk veel menselijk leed.

Zelenski: 'Pijnlijk en moeilijk'

Kort nadat de vergadering was afgelopen gaf de Oekraïense president Volodimir Zelenski een update over de situatie in zijn land. De zuidelijke stad Cherson is opnieuw beschoten, zei hij. Dat gebeurt dagelijks. Zo'n 40.000 mensen zitten inmiddels zonder verwarming, vertelde de president.

De situatie in het oosten omschreef Zelenski ook als 'erg moeilijk en pijnlijk'. "Maar we doen er alles aan om hen te weerstaan", zei hij over de Russische troepen die Donetsk en Loehansk proberen te veroveren.

Chinese drones

Der Spiegel meldt intussen dat een Chinees bedrijf in gesprek zou zijn met het Kremlin om drones aan de Russen te leveren. Op wat voor bronnen het Duitse weekblad dit baseert is niet duidelijk. Het gaat om een fabrikant die honderd drones zou willen leveren die bommen van 35 tot 50 kilo kunnen dragen. Volgens Der Spiegel zijn deze vergelijkbaar met de Iraanse drones die Rusland al gebruikt.

De Verenigde Staten suggereerden afgelopen week al dat China wapens aan Rusland zou kunnen leveren. Peking ontkent dit en zegt 'neutraal' te blijven in het conflict.

Bekijk ook: actie met verf voor Russische ambassade in Londen

00:36
De straat voor de Russische ambassade in Londen is geverfd in de kleuren van de Oekraïense vlag.