Ga naar de inhoud
Islamitische Staat

Ex-jihadiste krijgt ook in beroep Britse nationaliteit niet terug

Foto van Shamima Begum uit 2015 Beeld © AFP

Een voormalig jihadiste die als 15-jarige vanuit Londen naar het kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië ging, heeft een cruciale beroepsprocedure verloren om haar Britse nationaliteit terug te krijgen. In 2019 raakte ze haar staatsburgerschap kwijt, toen ze werd aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië. 

Sindsdien probeert Shamima Begum (23) terug te keren naar Engeland en haar nationaliteit terug te krijgen. Dat is tot nu toe niet gelukt, ze verblijft nog altijd in Syrië. Ze heeft al vaker spijt betuigd van haar daden en het gedachtegoed van IS openbaar afgekeurd.

Begum heeft vergeefs geprobeerd toestemming te krijgen in Engeland de beroepsprocedure te mogen bijwonen. In 2020 leek Begum toestemming te krijgen om Groot-Brittannië binnen te komen, maar dat werd later teruggedraaid. 
 

De voormalig jihadiste is tijdens het bewind van IS in Syrië (2014-2019) naar de regels van de groepering getrouwd met een Nederlandse jihadist, Yago Riedijk, die in 2018 als IS-strijder gevangen is gezet in noord-Syrië.

Het paar kreeg drie kinderen die allemaal snel zijn overleden. Begum heeft ook geprobeerd uit te vinden of ze via haar band met Riedijk naar Nederland zou kunnen gaan. Hij heeft ook spijt betuigd en gevraagd met Begum naar Nederland te mogen komen.

Britse
Lees ook:
Britse IS-bruid overweegt Nederland: 'Misschien vraag ik wel asiel aan'

Uitbuiting

Volgens Begums advocaat was de vrouw als kind slachtoffer van radicale vrienden en het propaganda-apparaat van IS. Ze zou naar Syrië zijn gehaald voor seksuele uitbuiting en zou als minderjarige zijn uitgehuwelijkt aan een volwassene. De vrouw moet volgens haar advocaat kunnen terugkeren naar Londen.

De raadsvrouw heeft gezegd de uitspraak van de Speciale Immigratie Beroepscommissie opnieuw te zullen aanvechten en dat de strijd om het staatsburgerschap van Begum nog lang niet is gestreden.