Ga naar de inhoud
'Geen munitie en luchtsteun'

Woedende Wagner-baas haalt uit naar legertop Rusland: 'Ze plegen verraad'

Jevgeni Prigozjin staat bekend om zijn gepeperde uitspraken. Beeld © AP

De eigenaar van het Russische huurlingenleger Wagner, Jevgeni Prigozjin, heeft opnieuw hard uitgehaald naar de leiding van het Russische leger. Die zou weigeren om zijn huursoldaten aan het front in Oekraïne te voorzien van voldoende munitie en luchtsteun.

Door Wagner niet goed te bevoorraden en steunen zouden de militaire leiders in Moskou zijn huurlingleger doelbewust willen dwarsbomen. Volgens Prigozjin wil het Russische leger ook geen scheppen leveren waarmee zijn huursoldaten loopgraven kunnen aanleggen.

"Er is gewoon directe weerstand gaande, wat niets minder is dan een poging om Wagner te vernietigen. Dit kan je vergelijken met hoogverraad", aldus Prigozjin, die bekendstaat om zijn stevige uitspraken en openlijke kritiek op het Russische leger. Dat doet hij via zijn eigen kanaal op berichtendienst Telegram. In een tweede uitbarsting zei hij in een spraakbericht dat Wagner-strijders 'als vliegen neervallen' bij een gebrek aan bevoorrading.

Dit
Lees ook:
Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst

Groeiende invloed

Het Russische ministerie van Defensie ontkent de aantijgingen. Zij noemen het niet leveren van munitie 'absoluut onwaar' en stellen dat het leger er alles aan doet om strijders te bevoorraden. De publiekelijke aanval van Prigozjin noemen zij 'contraproductief' die bovendien 'in het voordeel van de vijand' zou zijn.

Het rommelt al langer tussen Wagner-baas en de Russische legertop, die niet blij zou zijn met de groeiende invloed van de onvoorspelbare Prigozjin, een vertrouweling van president Poetin.

Wagner, dat zijn huurlingen ook in gevangenissen rekruteert, is onder meer actief rond de Oekraïense stad Bachmoet. Daar is de afgelopen maanden een keiharde confrontatie ontstaan met het Oekraïense leger, waarbij naar schatting dagelijks honderden doden vallen. Het bloedbad wordt al voorzichtig vergeleken met de bittere loopgravenstrijd bij het Franse Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog , waarbij uiteindelijk ruim 300.000 doden vielen.

Bekijk ook: Als kanonnenvoer geronseld: de ex-gevangenen uit de Russische Wagnergroep

02:48
Een paar maanden geleden werden 50.000 Russische gevangenen geronseld om mee te vechten in de oorlog in Oekraïne. Niet als soldaten in het Russische leger, maar voor de beruchte Wagnergroep.

Uit de schaduw

De controversiële Wagner-groep speelt een belangrijke rol in de Oekraïne-oorlog. Het schimmige particuliere militair bedrijf opereerde vele jaren onder de radar in onder meer Libië, Syrië en Mali waar het vecht in ruil voor waardevolle grondstoffen. Maar na de Russische invasie van Oekraïne stapte het uit de schaduw: voor het eerst erkende Prigozjin dat hij Wagner in 2014 heeft opgericht. Hij opende zelfs een kantoor in Sint-Petersburg.

Baas
Lees verder:
Baas Wagner-huurlingenleger: 'Rekrutering gevangenen stopgezet'