Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Poetin gaat in speech tekeer tegen Westen, schort nucleair verdrag op

Een Russische soldaat patrouilleert in de straten van Marioepol Beeld © Anadolu Agency

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een speech vandaag gezegd het nucleaire verdrag met de VS tijdelijk op te heffen. Verder stond zijn speech bol van de verwijten aan het Westen. Zo zou Rusland een vreedzame oplossing proberen te vinden voor 'het probleem' in de Oost-Oekraïense Donbas-regio, terwijl het Westen aanstuurde op een oorlog.

Met uitspraken als 'zij begonnen de oorlog'  en: 'wij hebben alles gedaan om het Donbas-probleem vreedzaam op te lossen', legde hij de schuld volledig bij het Westen neer. 

Poetin gaf aan dat Rusland de medewerking aan het laatste functionerende wapenverdrag met de VS tijdelijk op te schorten. Daar zat ook een dreigement bij. "Als de Verenigde Staten nucleaire tests gaat uitvoeren, zullen wij hetzelfde doen."

'Westen stuurde aan op oorlog'

De schuld van de oorlog lag volgens ook niet bij de Russen. Poetin beweerde dat het Westen en Oekraïne al voor de inval, deze week een jaar geleden, afspraken hadden gemaakt over de bewapening van Oekraïne. Dat zou volgens hem bewijzen dat zou het Westen zou hebben aangestuurd op de oorlog.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemde de beschuldiging van Poetin 'een absurditeit'. Ook Oekraïne hekelt de antiwesterse toespraak.

Hier zie je een stukje uit de speech:

Poetin reageert op levering westerse langeafstandswapens aan Oekraïne

00:23
In zijn jaarlijkse 'State of the Union' had Poetin het onder meer over de langeafstandswapens die het Westen levert aan Oekraïne.

Stroppen met de oorlog gaat Poetin zeker niet doen. Hij noemde het 'onmogelijk om Rusland op het slagveld te verslaan'. "Hoe meer langeafstandswapens het Westen naar Oekraïne stuurt, hoe meer we ervoor moeten zorgen dat het front verder van onze grens ligt."

'Russen laten lijden' 

De oorlog zou vooral bedoeld zijn om de bevolking van westerse landen af te leiden van 'corruptie en andere problemen'. Daarnaast wil het Westen de Russische bevolking laten lijden, zei Poetin. Poetin zei verder dat de meerderheid van de Russen achter de oorlog staat, en dankte het volk voor de vastberadenheid.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom we geen protest meer zien in Rusland

'Moet succesje laten zien'

Chris Colijn, Ruslanddeskundige van RTL Nieuws, noemt het 'niks nieuws' dat Poetin zich uitput in antiwesterse retoriek. "Hij moet zijn volk laten zien dat alle doden en de schade aan de economie niet voor niets zijn geweest. Hij moet een succesje laten zien. Daarom benoemt hij dat wat grondgebied van Oekraïne is teruggekomen naar Rusland, zoals hij het noemt. En hij zegt erbij dat ze stap voor stap verder gaan met het 'bevrijden' van mensen in die gebieden."

Colijn denkt dat Poetin 'nog stevig in het zadel zit' in eigen land. "Het lijkt erop dat hij nog de steun heeft. Maar hoe langer de oorlog duurt, en hoe langer het slecht gaat met de economie, hoe moeilijker het voor hem kan worden."

Hoe
Lees ook:
Hoe de oorlog in Oekraïne ons allemaal raakt: 'Veiligheid is een illusie'