Ga naar de inhoud
Normale leven weer van start

President Chan Santokhi heft deel maatregelen op na rellen in Suriname

Demonstranten in Paramaribo op 17 februari, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft besloten dat een deel van de maatregelen die de Surinaamse regering heeft genomen na de rellen van vrijdag wordt opgeheven. Volgens het staatshoofd is het de bedoeling dat het normale leven vanaf maandagmorgen weer van start gaat.

Dit maakte de president gisterenavond (lokale tijd) bekend in een videoboodschap

Normaliseren economie

Santokhi geeft in deze boodschap aan dat de maatregelen zijn geëvalueerd en dat besloten is dat de economie zo snel mogelijk genormaliseerd moet worden. "Dat de gemeenschap weer goederen kan kopen. Dat de mensen weer hun spullen kunnen kopen", aldus de president.

Suriname
Lees ook:
Suriname glijdt verder af: 'Santokhi heeft de problemen onderschat'

Hij vervolgt: "Daarom hebben we beslist dat alles morgen genormaliseerd zal moeten zijn. Natuurlijk zal de veiligheid aanwezig zijn. Er zal meer surveillance zijn door politie, ondersteund door het leger."

Veiligheid 

De president hamert in de boodschap verder op de veiligheid in het land en geeft aan dat hij het veiligheidsgevoel terug wil brengen. Er zouden al meer dan honderd verdachten aangehouden zijn en nog meer aanhoudingen volgen, om de veiligheid te waarborgen. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk nam ook deel aan de videoboodschap en riep de samenleving op om zich niet uit te laten lokken. Hij zei dat wanneer de situatie uit de hand loopt, vooral de jeugd hieronder zal lijden. 

Tientallen
Lees ook:
Tientallen arrestaties en gewonden bij rellen Paramaribo

"Wij willen niemand kwijt. Het gaat om ons volk en willen niet dat deze zaken ons overkomen." Brunswijk deed een beroep op ouders om hun kinderen van het plunderen af te houden. "De president en ik willen dat de samenleving in vrede blijft leven."

Bestorming parlementsgebouw

Vrijdag liep een protest tegen de regering en de slechte economische situatie in het land uit op rellen. Het Surinaamse parlementsgebouw werd bestormd en vernield en winkels en benzinestations werden geplunderd.

De regering grendelde het centrum van de hoofdstad af en verordonneerde dat winkels het hele weekend hun deuren gesloten moesten houden om de rust te laten terugkeren in het land.

Veiligheidstroepen aanwezig

Maar vanaf vandaag mag alles dus weer open. Winkels en benzinestations kunnen weer klanten ontvangen en ook het openbaar vervoer zal weer rijden. De scholen zullen dinsdag weer opengaan.

Het besluit om terug te gaan naar normaal en beperkende maatregelen op te heffen is in samenspraak met alle betrokkenen genomen, zei de president.

Op een aantal plekken blijven wel veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo worden op bepaalde wegen extra patrouilles uitgevoerd en zijn er veiligheidstroepen aanwezig bij het telecombedrijf, het elektriciteitsbedrijf en scholen, heeft de regering besloten.

26
Lees ook:
26 mensen meldden zich gewond in ziekenhuis na rellen Suriname