Ga naar de inhoud
Ook prijs voor Elvis

Duitse film All Quiet on the Western Front grote winnaar Bafta's

Regisseur van All Quiet on the Western Front, Edward Berger. Beeld © AFP / Justin Tallis

De Duitse oorlogsfilm All Quiet on the Western Front is in Londen de grote winnaar geworden van de British Academy Film Awards, doorgaans BAFTA's genoemd. De Netflix-film verzilverde zeven van de veertien nominaties.

All Quiet on the Western Front - originele titel Im Westen Nichts Neues - werd onder meer verkozen tot beste film en won ook de prijs voor beste geluid en beste filmmuziek. De Duitse filmmaker Edward Berger won de BAFTA voor beste regisseur.

De film speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en gaat over vier Duitse vrienden, tieners nog, die uit vaderlandsliefde gaan vechten aan het westfront. Daar worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van de oorlog.

Elvis en Pinocchio

De film The Banshees of Inisherin met Brendan Gleeson en Colin Farrell verzilverde vier van de tien nominaties, waaronder die voor beste Britse film en beste originele scenario.

Cate Blanchett kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in Tár. Austin Butler, die Elvis speelde in de gelijknamige film, werd bekroond als beste acteur. Guillermo Del Toro's Pinocchio won de prijs voor beste animatiefilm.

BAFTA-oeuvreprijs
Lees ook:
BAFTA-oeuvreprijs voor acteur Billy Connolly

Everything Everywhere All At Once kreeg tien nominaties, maar de makers zullen met één beeldje, voor beste montage, niet hebben gekregen waar ze vooraf op hoopten.

Butch Cassidy

De beste bijrollen (man en vrouw) waren voor Barry Keoghan en Kerry Condon, beiden voor hun rol in The Banshees of Inisherin. Emma Mackey won de BAFTA voor aanstormend talent.

De succesvolste film ooit op de BAFTA's blijft Butch Cassidy and the Sundance Kid. Die western uit 1969 met Robert Redford en Paul Newman won maar liefst negen beeldjes.