Ga naar de inhoud
Aardbevingen Turkije

Oud-trainer Bosz: 'Atsu was rustig, beleefd en bij iedereen geliefd'

De voetbalwereld staat stil bij het overleden van Atsu, zoals hier voorafgaand aan de wedstrijd Everton - Leeds United. Beeld © Associated Press

"Gewoon verschrikkelijk", noemt oud-Vitessetrainer Peter Bosz de dood van zijn vroegere pupil Christian Atsu. Vandaag werd bekend dat de Ghanese voetballer, het laatst actief bij het Turkse Hatayspor, om het leven is gekomen bij de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië van vorige week maandag.

Atsu en Bosz werkten samen in Arnhem in het seizoen 2013/2014, in het eerste seizoen van de trainer bij Vitesse. "Christian kwam toen bij ons vanuit Chelsea op huurbasis. Hij lag heel goed in de groep, iedereen kon het met hem vinden."

Dat Atsu op dat moment te boek stond als groot talent en van het grote Chelsea kwam, had geen invloed op zijn gedrag, herinnert de trainer zich. "Het was een hele rustige en beleefde jongen, buiten het veld misschien zelfs bijna verlegen. Hij had totaal geen sterallures. Maar in het veld was hij echt een winnaar, hij ging er volledig voor."

Onwerkelijk

"Die hele ramp is natuurlijk echt verschrikkelijk", zegt Bosz. "Maar als je dan hoort dat er ook iemand is omgekomen die je goed kende, dat maakt het wel extra onwerkelijk." 

Vorige week dinsdag werd in verschillende Turkse media gemeld dat de voetballer levend onder het puin vandaan was gehaald. Later bleek dat nieuws niet te kloppen, het ging om een persoonsverwisseling.

Toch bleef Bosz hoop houden op goed nieuws. "Je weet dat het met de dag moeilijker wordt. Maar iedere dag las je nog berichten dat er mensen levend onder het puin vandaan gehaald werden, je houdt toch hoop daardoor."

Europa League

"Ik herinner me nog dat we het seizoen nadat hij bij ons weg was gegaan een kwalificatiewedstrijd voor de Europa League speelden in Southampton, toch een paar uur rijden vanuit zijn plek in Londen. Christian is toen die wedstrijd komen kijken en heeft met ons meegegeten ook. Dat hij daarvoor op en neer kwam, liet toch wel zien dat hij een goede band had met de jongens", zegt Bosz.

Nu
Lees ook:
Nu tien mensen na aardbeving gered dankzij speurhonden uit Nederland

Bij de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn zeker 45.000 mensen omgekomen. In Turkije liep het aantal gisteren op tot 39.672, in Syrië ligt het aantal dodelijke slachtoffers rond de 5800. 

Bij reddingsacties worden sporadisch nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald.  

Bekijk ook: Familie na bijna 300 uur gered van onder het puin

00:37
Na bijna 300 uur zijn 3 gezinsleden gered van onder het puin in de Turkse regio Hatay. Ze zaten sinds de aardbeving van vorige week maandag vast. Later overleed één van de gezinsleden. Over de toestand van de andere twee is niets bekend.