Ga naar de inhoud
Bestorming parlement

Tientallen arrestaties en gewonden bij rellen Paramaribo

Demonstranten bij het parlement in Paramaribo. Beeld © AFP

Zeker vijftig mensen zijn gearresteerd en twintig anderen zijn gewond geraakt na de rellen in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Daarbij werd onder meer het parlement bestormd.

Het gaat voor zover bekend niet om levensbedreigende verwondingen, melden de autoriteiten aan Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Meer details zijn niet bekend.

Gisteren liepen protesten tegen de Surinaamse regering uit op rellen. Daarbij werd het parlementsgebouw bestormd en tankstations en winkels geplunderd. De politie moest schieten om de rust te herstellen.

De demonstranten zijn boos op de regering vanwege bezuinigingen en hoge inflatie in Suriname. Duizenden mensen gingen daarom de straat op. Ze zijn boos om het beleid van president Santokhi en de economische crisis waar Suriname mee kampt. Zo is de inflatie er ruim 54 procent en heeft het land een grote staatsschuld.

Santokhi heeft gezegd dat protesten en demonstraties een grondrecht zijn, maar niet op deze manier. Hij liet een taskforce instellen en zei dat die alle relschoppers op zal sporen. Het aantal arrestaties zal dus waarschijnlijk verder oplopen.

Sociale netwerken offline

Er werd na de rellen een avondklok ingesteld in Paramaribo en de binnenstad werd afgesloten. Winkeliers zijn opgeroepen om hun zaken ook vandaag dicht te houden 'in het belang van de openbare orde'.

WhatsApp, Facebook en Instagram waren vannacht slecht bereikbaar in Suriname, meldt de correspondent van persbureau ANP. Met een VPN-verbinding, die de locatie van de gebruiker verbergt, zijn de sociale media nog wel bereikbaar. Het lijkt er dus op dat ze worden geblokkeerd.

Avondklok
Lees ook:
Avondklok in Paramaribo na hevige rellen bij parlementsgebouw

Dat de al ver van tevoren aangekondigde protesten in Suriname gisteren zo konden ontsporen is volgens Starnieuws de politie aan te rekenen. De nieuwssite schrijft dat de veiligheidsdiensten hebben gefaald om goed in te spelen op de situatie. Het zou al van tevoren bekend zijn geweest dat 'herrieschoppers' zich tussen de demonstranten zouden mengen. 

Kwaadwillenden

Volgens Surinaamse media hebben kwaadwillenden van de chaos gebruikgemaakt door winkels te plunderen en vernielingen te plegen. Vooral veel Chinese winkeliers en ondernemers zouden zijn aangevallen en in het ziekenhuis zijn beland.

De bonden van winkeliers leggen de verantwoordelijkheid voor de vernielingen in een verklaring bij de relschoppers, maar wijzen ook op de rol van de veiligheidsdiensten. Die waren 'onvoldoende voorbereid' op escalatie. "Nationaal en internationaal wordt Surinames investeringsklimaat te kijk gezet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update