Ga naar de inhoud
In 2020 ook al

China zegt corona te hebben overwonnen: 'Politiek gemotiveerd'

Mensen met mondkapjes op straat in Peking, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

China kwam gisteren met een opvallende verklaring: het land liet weten het coronavirus te hebben verslagen. De autoriteiten spreken van een 'fantastische overwinning'. Volgens correspondent Roland Smid heeft het alles te maken met een partijcongres dat eraan komt. "En daarnaast werd in 2020 ook al geroepen dat het coronavirus verslagen was."

Volgens de Chinese autoriteiten die gisteren de overwinning meldden is er geen enkel land ter wereld dat zo'n laag sterftecijfer had na de coronapandemie.

Maar internationale experts twijfelen of dit waar is: China zou simpelweg niet alle coronabesmettingen en doden melden.

Beleid abrupt omgegooid

China stopte in december abrupt met het strenge coronabeleid en liet de teugels vieren. Sindsdien zegt China dat 80 procent van de 1,4 miljard inwoners besmet zijn geraakt, maar volgens de officiële cijfers zijn er 'slechts' 80.000 coronadoden.

Officieel
Lees ook:
Officieel telt China 60.000 coronadoden, maar dat getal is 'absurd laag'

Correspondent Roland Smid zegt dat de verklaring van de Chinese autoriteiten typerend is voor hoe de overheid in Peking te werk gaat. "Men kijkt niet achterom en falen wordt nooit erkend", zegt hij.

Miljoen coronadoden?

Mogelijk waren er geen 80.000 maar zo'n miljoen coronadoden in de afgelopen maanden, legt Smid uit. "Ziekenhuizen hadden het enorm druk en op het platteland was helemaal geen coronazorg mogelijk, maar daar wordt nu niets over gezegd. Het enige dat telt is een belangrijk politiek evenement waarvoor een overwinning gepresenteerd moet kunnen worden."

Daarnaast vindt Smid het opvallend dat het coronavirus een paar maanden geleden door de Chinese autoriteiten als zeer gevaarlijk werd bestempeld. "Het virus was iets waar we ons kostte wat kost tegen moesten wapenen. We mochten de strijd niet opgeven, was de boodschap. Nu leven we in een totaal andere wereld", zegt Smid. 

Onmenselijke
Lees ook:
Onmenselijke lockdowns hielden aan, en toen knapte er iets bij de Chinezen